A+ A A-

New York: Reisu-l-ulema u posjeti Muzeju jevrejske zaostavštine

reis-nj-jev-muzej-03-2012Piše: Erol Avdović

U nastavku posjete SAD-u, a u sklopu obilježavanja 520 godina bosansko-jevrejskog prijateljstva, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić sastao se u Njujorku s direktorom Muzeja jevrejske zaostavštine (Museum of Jewish Heritage) Dejvidom Marvelom (David Marwell).

Tom prilikom u prisustvu velikog broja uzvanika ef. Cerić je Marvelu predao kopiju sarajevske Hagade, koja je u Sarajevo stigla 1492. godine. Jevrejskom muzeju reis Cerić uručio je i sliku bh. akademskog slikara Mehmeda Akšamije "Jevrejski prozor u Sarajevu" s motivima Avramove ulice.

Sveta knjiga

- Predajući Hagadu, rekao sam gospodinu Marvelu da očekujem da, kao što su naši preci čuvali svetu knjigu Jevreja, očekujemo da naši prijatelji u Americi čuvaju i založe se za čuvanje naše svete knjige Kur'ana. To je dokaz našeg prijateljstva i opredijeljenosti ka multikulturi koju zajedno živimo i želimo zajedno čuvati - rekao je za „Avaz" reisu-l-ulema Cerić u Njujorku.

Kako saznajemo, jevrejski muzej u Njujorku sprema posebno saopćenje za javnost o ovoj posjeti koju veoma cijene. Direktor Muzeja Marvel također je pozvan u Sarajevo i vjerovatno će biti jedan od govornika na dženazi u Potočarima 11. jula ove godine.

Prije toga Cerić se, također, u Njujorku sastao s predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa Majklom Šnajerom (Michael Shiener) i u prilično dugoj posjeti, između ostalog, dotakao se pitanja problema negatora holokausta i genocida.

Borba protiv laži

- Tražio sam od naših prijatelja u Americi da se udružimo zajedno u borbi protiv negatora genocida, jer oni koji negiraju genocid i holokaust spremni su iznova to ponoviti prema istim žrtvama kojima se to prethodno dogodilo - rekao je Cerić za naš list.

Kako saznajemo, Cerić je protestirao konkretno zbog Milorada Dodika, svrstavajući ga u one koji negiraju genocid i čija partija kontinuirano ruši napore da se u Parlamentu BiH izglasa zakon o sankcioniranju negatora genocida i holokausta.

U Čikagu je Cerić boravio preko vikenda. Tamo je u najstarijem bosanskom islamskom centru u Nortbruku (North Brook) razgovarao sa predstavnicima brojne lokalne zajednice Bošnjaka.

- Nemamo pravo ostaviti našoj djeci dug u kome bi zadnja otplata ponovo bio genocid. Prizivajući na nacionalno jedinstvo i intelektualnu hrabrost da izgradimo stalne temelje nacionalne sigurnosti kroz institucije koje će postojano bditi nad onima koji nas predstavljaju - mi pozivamo sve vas da u tome učestvujete", poručio je Cerić u Čikagu u poruci na engleskom jeziku.

On je dodao da Bošnjaci o tome "moraju učiti od svojih prijatelja s kojima dijele zajedničke historijske trauma".

Islamski centar

Uoči vikenda u Njujorku Cerić je po prvi put boravio u novotvorenom bh. Islamskom centru na vrlo prestižnoj adresi koju su Bošnjaci Njujorka finansirali iz svojih sredstava i već u potpunosti otplatili.

Uz prisustvo Mehdije ef. Demirovića, imama bh. centra u Njujorku, te nekoliko uglednih gostiju iz UN-a, i mnogih džematlija, sve redom zaslužnih za zaživljavanje Centra, Cerić je održao prigodno predavanje i u veoma prijateljskoj atmosferi nastavio razgovor sa domaćinima o brojnim temama.

(www.avaz.ba)