A+ A A-

Priznanje za hfz. Mirnes ef. Spahića

U Uredu muftije zeničkog u četvrtak, 22. marta, je organizirana dodjela priznanja i nagrade ''Hafizu-l-Kur'ani-l-Kerim'' (Hafiz Kurana Časnog) hfz. Mirnes ef. Spahiću, profesoru Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Priznanje i nagradu ''Hafizu-l-Kur'ani-l-Kerim'' ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, a dodjeljuje se za doprinos učenju i proučavanju Kur'ana i Kur'anskih znanosti.

muze-nag-spahic-03-2012-1

U obrazloženju odluke o dodjeli pomenutog priznanja hfz. Mirnesu Spahiću, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, između ostaloga, istakao je doprinos hfz. Spahića u oblasti učenja i proučavanja Kur'ana, posebno rezultate koje hfz. Spahić postiže kao muhafiz.

Svečanosti dodjele priznanja prisustvovali su: dr. Sead Seljubac, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli, dr. Zuhdija Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, zatim hafizi, imami u gradskim džamijama u Zenici: hfz. mr. Enes ef. Beganović, hfz. mr. Safet ef. Husejnović, hfz. mr. Mevludin ef. Dizdarević, hfz. Ishak ef. Efendić, hfz. Sulejman ef. Rafuna, hfz. Amir ef. Kaknjo i Edin ef. Kavazović, sekretar muftije zeničkog.

Hfz. Mirnes Spahić rođen je 17. 06. 1970. godine u Pojskama kod Zenice. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1988. godine, a Šerijatski fakultet na Jordanskom univerzitetu u Amanu 1995. godine. Kao učenik četvrtog razreda medrese završio je hifz, 1988. godine.

Jednu godinu radio je kao imam i voditelj programa za hifz na području Muftiluka zeničkog. Od školske 1996/97. godine radi kao profesor Kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli i izuzetno uspješno vodi sekciju hifza. Kao muhafiz do sada je izveo devetnaest hafiza.

muze-nag-spahic-03-2012-2