A+ A A-

Reisu-l-ulema s Bošnjacima u Americi

Iskažite svoju neskrivenu zahvalnost Amerikancima na poslu gdje radite, u komšiluku gdje živite i potrudite se da im objasnite koliko cijenite doprinos američke vlade koja preko svojih predstavnika u BiH i u Washingtonu - najdosljednije brane ljudska i demokratska prava vaših sugrađana u Bosni i kada je u pitanju pravo prognanih Srebreničana da glasaju u svojim općinama, ali i u svemu onome u čemu nas SAD principijelno podržavaju dugi niz godina, rekao je između ostalog reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u svom obraćanju Bošnjacima okupljenim u njihovom Islamskom centru u Hartfordu u saveznoj državi Konektiket.

reis-bosnjaci-sad-03-2012-1

Ogromne žrtve

"Pomozite na najljepši i najdostojansveniji način da se Bosni i Hercegovini vrati ono lijepo lice koje je minuli rat unakazio, pa sada o nama mnogi govore neprimjerno, zanemarujući naže ogromne žrtve i u isto vrijeme i naša vjekovna civilizacijska stremljenja koja nam upravo ovdje naši američki prijatelji ponajviše priznaju", dodao je Cerić. U okviru ove posjete Reis Cerić imat će susrete sa javnim ličnostima u kojima će u Americi biti obilježeno i 520 godina bosansko-jevrejskog prijateljstva te donošenja Hagade u Sarajevo (1492), o čemu će, kao i o susretu Bošnjaka Njujorka sa reisu-i-ulemom Cerićem Avaz naknadno pisati.

U sklopu sedmodnevne posjete SAD, Reis Cerić je prvo posjetio ovaj džemat u kome je najveći broj prognanih Bošnjaka iz istočne BiH, a koji slovi za jedan od brojnijih i bolje organizovanijih u više od 50 bh. islamskih centara u kojima se u Americi okupljaju građani porijeklom iz BiH. U Hartfordu je reis Cerić razgovarao i sa lokalnim bošnjačkim imamima iz Sirakuze i Utike gdje obituje veliki broj Bošnjaka.

Start posjete SAD poglavara Islamske zajednice BiH, u kojem će se reis Cerić obratiti još i Bošnjacima u Njujorku, u njihovom tek otvorenom novom Islamskom centru na prestižnoj adresi, uz samu obalu Istrivera (o čemu je Avaz već pisao), u njujorškom predgrađu Astorija, a preko vikenda boraviti i u Čikagu - obilježen je lijepim priznanjem bošnjačkoj zajednici upravo u Hartfordu.

Naime, demokratski kongresmen Kristofer Marfi (Christopher Murphy) član utjecajnog Komiteta za vanjsku politiku u američkom Kongresu - uputio je pismo, kako je to navedeno - svojim prijateljima u bosansko-američkoj zajednici u Hartfordu, a u povodu posjete Mustafe ef. Cerića Americi - ističuči biranim riječima duboke veze i prijateljstvo između SAD i BiH.

"Država Konekticet (Connecticut) je sretna da ima tako veliku i aktivnu bosansku zajednicu i vaše zasluge prema našoj državi se trebaju pohvaliti", kaže se između ostalog u pismu kongresmena Marfija. On još navodi da je Konektiket počašćen dolaskom dr. Mustafe Cerića u njihovu sredinu. U istom pismu se još ponaosob navod doprinos imama bh. džamije u Hartfordu Mirzeta Mehmedovića, te tamošnjih aktivista Nermina Durića i Mirnesa Mustafića.

Reis Cerić najavio je da će uputiti posebno pismo u kojem se namjerava zahvaliti ovom demokratskom kongresmenu.

Važnih 20 godina

"Kao član Komiteta za vanjsku politiku u Zastupničkom domu (House Foreign Affairs Committee), te kluba prijatelja BiH u Kongresu (Congressional Caucus on Bosnia), ponosan sam što mogu podržati čvrsto američko opredjeljenje ka budućnosti Bosne i Hercegovine i proslaviti 20 godina nezavosnosti BiH ovog mjeseca", kaže u svom pismu kongresmen Marfi. Navodi i kako je BiH ostvarila veliki napredak, ali je ostalo "još mnogo toga za uraditi": "Radujem se da ću raditi s vama i sa mojim kolegama u Klubu prijateljstva oko promocije demokratije ii prosperiteta u BiH i Sjedinjenim Državama", kaže Marfi.

Očekuje se da će američki zvaničnici i ovog 22. maja u velikom broju obilježiti Dan prijema (1992.) Bosne i Hercegovine u UN. Marfijeva čestitka svojim prijateljima u bh. džematu u Hartfordu je među prvima koja je stigla iz Kongresa. Slične bliske veze sa američkim kongresmenima i senatorima Bosanci i Hercegovci održavaju i u drugim američkim saveznim državama.

Hutba u Ujedinjenim narodima

Prije polaska u Čikago, Reisu-I-ulema Cerić održao je hutbu u mesdžidu Ujedinjeninih naroda u Njujorku, mjestu na kojem se na džuma namazu okupljaju ugledni diplomati i veliki broj drugih muslimana uposlenih u UN-u. Hutbu reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića u Njujorku prenijeti će "Dnevni avaz" .

(www.avaz.ba)