Promo banner

A+ A A-

Vankuver: Dani Bosne i Hercegovine u zapadnoj Kanadi

U organizaciji Bosansko Hercegovačkog Kulturnog Centra, Vankuver Canada (BHCCVC) od 9-11. marta 2012 godine je održana kulturna manifestacija pod nazivom "DANI BOSNE I HERCEGOVINE U ZAPADNOJ KANADI. Sva tri dana je program bio ispunjen značajnim sadržajima i članovi BiH zajednice  u ovom dijelu svijeta mogu biti više nego zadovoljni susretima sa najvišim zvaničnicima ambasade BiH u Kanadi, kao i visokim gostima iz kanadskog političkog i javnog života. 

Petak - 9. mart 2012

U lijepo uređenim prostorijama centra je održana Svečana Akademija povodom 8. Marta Međunarodnog Dana Žena. U uvodnom dijelu Nihad Krupić, predsjednik BH Kulturnog Centra je pozdravio visoke goste iz ambasade BiH u Kanadi nj.e.Biljanu Gutić-Bjelica, ambasadora BiH U Kanadi, Mithata Pašića, savjetnika i Aleksandra Đokića, konzularnog radnika. Gospođa Gutić-Bjelica je prigodnim govorom naznačila važnost žene u našem društvu kao i njenu ulogu supruge, majke i društvenog radnika.

Posebno za ovu priliku BH Kulturni Centar je proglasio žene  decenije u BiH Zajednici Vankuvera Kanada. Tu čast su dobili: Mara Bettiol, Mirsada Ćorić, Melina Krupić, Sanela Baković, Alma Zukanović, kao i mlada Emina Hurtić koja je dobila priznanje za rad u našoj omladinskoj zajednici gdje svojim radom sa pravom nosi titulu lidera budućnosti. 

Subota - 10. mart 2012

Od 10 sati ujutro je počeo Konzularni dan. Usluge ambasade za građane BiH u ovom dijelu svijeta su obavljali Aleksandar Đokić i Mithat Pašić. Nakon konzularnog dijela su vrijedni članovi centra svečano dekorisali prostorije za zajednički ručak bh. biznismena-sponzora ove manifestacije sa osobljem naše ambasade i gostima iz kanadskog političkog i javnog života. Ovim susretom po prvi put se jedna BiH organizacija u Vankuvera potpuno otvorila prema kanadskoj javnosti i uspjela da u svoj centar dovede visoke zvaničnike kanadske države.  

dani-bih-kanada-03-2012-1

Peter Julian, član kanadskog parlamenta, Emina Hurtić moderator susreta
i Nihad Krupić, predsjednik BH Kulturnog Centra Vankuver, Kanada

Gosti su bili:

Peter Julian,  član kanadskog parlamenta, Derek Corrigan, gradonačelnik grada Burnaby gdje se nalazi centar, Kathy Corrigan i Raj Chouhuan,članovi parlamenta najzapadnije kanadske provincije Britanske Kolumbije i Manchan Sonachansingh, direktor imigracionog servisa. Emina Hurtić, master ceremonije, je predstavila centar i dala riječ Nihadu Krupiću predsjedniku. On se posebno zahvalio kanadskoj državi na pomoći koju je pružila u primanju izbjeglica u najtežem period u postojanju BiH od 1993 do 1996 i istakao da je BiH zajednica nakon skoro dvadeset godina od tog vremena spremna da se uključi u sve pore kanadskog društva. Nakon predsjednika BHCCVC je govorila ambasadorica Gutić-Bjelica. Na početku svog govora je pozvala Petera Juliana da se kao kanadski parlamentarac u Ottawi pridruži Klubu prijatelja BiH i Kanade, što je ovaj sa zadovoljstvom i prihvatio. Ambasadorica Gutić Bjelica je sve prisutne impresionirala veoma lijepim govorom na francuskom i engleskom jeziku, istaknuvši da država BiH cijeni ogromni napor i pomoć koju je kanadska država pružila poslije rata . Kasnije u svojim obraćanjima kanadski gosti su zahvalili ambasadorici na posjeti , kao i odali priznanje BH Kulturnom Centru na organizovanju ove manifestacije i samom prijemu. Svi skupa su bili prijatno iznenadjeni sa kojom pažnjom je Peter Julian govorio o Bosni i Hercegovini i njenoj patnji u prošlosti navodeći imena Sarajeva i Srebrenice kao simbola rušenja i stradanja ali i nade i inspiracije za čitavo čovječantsvo. Gradonačelnik grada Burnaby, Dereck Corrigan, je rekao da su građani Bosne i Hercegovine jedni od najboljih članova kanadskog multikulturalnog društva. Pogledajate video ovog susreta: 

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=9KB5fPJpyDY

Poslije službenog dijela prijema, svi su mogli uživati u bosanskim jelima, razgovoru, druženju do blizu 3 sata popodne, kada su na rastanku gosti od centra dobili vrijedne poklone; prelijepu photo monografiju  "Ono Najbolje-Bosna i Hercegovina", navijački šal fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegvoine i knjigu " Wounded I am more awake" autora dr. Esada Boškaila koji im je svima knjigu i osobno potpisao.

Promocija knjige " Wounded I am more awake" autora dr. Esada Boškaila i Julia Lieblich

Nepunih sat vremena nakon tradicionalnog ručka sa kanadskim zvaničnicima u centru je upriličena promocija knjige  "Wounded I am more awake" autora Dr. Esada Boškaila, profesora psihijatrije u Phoenixu, Arizona. Autor je posebno za ovu priliku sa suprugom Aišom, došao iz San Diega u Vankuver, sa jednog značajnog simpozija američkih psihijatara. Dr. Boškailo je govorio o prvom dijelu knjige u kojem je skupa sa koautorom Julia Lieblich, poznatom američkom novinarkom i dobitnikom prestižnih nagrada za njeno istraživanje ljudskih prava, pisao o svom jednogodišnjem zatočeništvu u desetak notornih hrvatskim koncentracionih logorima poput Dretelja i Heliodroma. U drugom dijelu knjige se na stručan način opisuje iskustvo u radu sa ljudima koji imaju traume iz rata. Promocija je izazvala interesovanje bivših logoraša, koji su postavljali i pitanja o različitim procesima u liječenju ovih trauma."Mnogo puta sam dobijao od svojih američkih kolega prigovore kada sam u svojim izlaganjima govorio da jesam sigurno bolji sada nego prije logora i da nikad ne bi u životu nikog mučio čak ni one koji su mene", dr. Esad Boškailo je zaključio promociju knjige „Wounded I am more awake".

Kulturno Umjetnički program "JEDNA SI I JEDINA"

Ista dan naveče u 8 sati je počeo Kulturno-Umjetnički program-"JEDNA SI I JEDINA". Dvorana je bila popunjena do zadnjeg mjesta. Poslije intoniranja himne Bosne i Hercegovine, ambasadorica BiH u Kanadi Biljana Gutić-Bjelica se prvi put zvanično u ovom dijelu svijeta obratila građanima Bosne i Hercegovine. Svojim govorom, elokvencijom i srdačnošću koju je djelila sa svim prisutnima u dvorani, ambasadorica je ostavila odličan utisak kod svih i danas, sedam dana poslije ove svečanosti, se mogu o njoj čuti najljepše riječi.U kulturno umjetničkom dijelu programa ženska grupa BiH Kulturnog Centra „Sehara" ;Melina Krupić, Nermina Agetović, Šejla Džanić i Emina Hurtić uz gošću sa Viktorije Bedrija Hromić, su izvele nekoliko pjesama i recitala o Bosni. Nakon toga skupu se obratio i dr. Esad Boškailo. Video njegovog obraćanja: 

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Hb0OH07BVdM

Poslije dr. Boškaila je nastupilo folklorno društvo BiH Centra „Zlatni Ljiljani". U prekrasnim nošnjama djevojke i mladići ovog društva su izvele splet narodnih igara iz Bosne i Hercegovine i po običaju na kraju nastupa ispraćeni od publike gromkim aplauzom. 

U prigodnom dijelu večeri ambasadorica BiH U Kanadi Biljana Gutić Bjelica je uručila Svečane Plakete najzaslužnijim damama naše zajednice: Melini Krupić, Mari Bettiol, Saneli Baković, Almi Zukanović, Mirsadi Ćorić i Emini Hurtić , Nakon toga je Predsjednik BHCCVC Nihad Krupić uručio plakete dragim gostima iz BiH ambasade Biljani Gutić Bjelica, Mithatu Pašiću i Aleksandru Đokiću, autoru iz Arizone dr. Esadu Boškailu i generalnom konzulu BiH u Čikagu SAD 2008 -2011, Eldinu Kajeviću koji se nakon svog uspješnog mandata vratio u Vankuver gdje je i ranije živio sa familijom. U ovom dijelu je upućena rođendanska čestitka jednom od najstarijih BiH emigranata u Kanadi Avdi Pašiću, rođenom Gačaninu, koji je namirio 81 godinu života i još uvijek dobrog zdravlja sa suprugom i kćerkama došao na ovu svečanost. Poslije završetka službenog dijela programa vrijedne članice centra pripremile su i ponudile prisutnim raznovrsna bosanska jela i kolače na dugačkom švedskom stolu u kraju dvorane. 

Nije trebalo dugo da poslije večere krene pjesma i svirka  „Alfa benda", ansambla u sastavu Elvis Mešanović vokal i Ilija Lukić klavijature. Koliko je bilo veselo i lijepo govori podatak da se u jednom momentu u ogromnom kolu uz našu ambasadoricu Biljanu našlo 68 igrača, što je možda i rekord do sada na našim zabavama. Igralo se i plesalo duboko iza ponoći, iako se znalo da sutradan ujutro čeka 120 km puta do Olimpijskog sela Whistler gdje će se podići BiH Zastava. 

Nedelja - 11. mart 2012

U toku planiranja Dana BiH u Zapadnoj Kanadi želja članova Upravnog odbora BH Centra je bila da se na jednom od parkova Zimske Olimpijade 2010 vijori BiH zastava. Kakva je efikasnost kanadske administracije govori podatak da je  predsjednik centra Nihad Krupić u kontaktu sa rukovodiocima Olimpijskog Komiteta u jednom danu nakon samo nekoliko telefonskih razogovora dogovorio da na ovoj ceremoniji budu prisutne tri najviše ličnosti ovog kanadskog Olipijskog sela : Nancy Wilhelm-Morden, gradonačelnica Whistlera, Keith Bennett, Predsjednik Sportskog komiteta i  Lindsay Durno, Direktor  Whistler Olympijskog Parka.

Historijski momenat za BH Zajednicu u Zapadnoj Kanadi. U mećavi zavejani ali sretni jer se zastava BiH vijori na Olimpijskom jarbolu. 

dani-bih-kanada-03-2012-2

Ceremonija podizanja zastave se trebala održati u podne, ali je zbog velikog snijega i jake mećave, naša delegacija od oko 36 članova kasnila skoro sat vremena, što nije uticalo na domaćine koji su strpljivo čekali. Kolonu vozila iz Vankuvera kao dobrodošlica na ulaznoj rampi dočekala je već podignuta zastava BiH koja će tamo stajati dvije sedmice. Nezaboravan je bio momenat dizanja BiH zastave na  glavni olimpijski jarbol. Nestaje riječi da se opiše taj momenat. Ni snažna mećava i snijeg koji je okolo dostizao visinu oko tri metra nisu mogli pokvariti raspoloženje prisutnih. Kamere i photoaparati su hvatali ovaj historijski momenat dok vjetar i snijeg nisu sviju natjerali u u unutrašnjost Olimpijskog Parka.

U salonu parka su izmijenjeni pokloni sa domaćinima dok je kćerkica naše ambasadorice, divnog imena Una, djeci u restoranu dijelila žute balone sa BiH zastavom na njima. Onda se izašlo napolje i kroz tunel snijega došlo do parkiranih auta i uputilo do središta olimpijskog sela. Tu se obišlo centralno mjesto zvano Black Comb ili Crno Dugme, odakle se žičarom vozi na planinu i olimpijske skijaške staze, šetalo se po hladnom vremenu kroz ulice pune ljudi. Onda svi skupa imali zajednički ručak i predveče se vratili kućama. Sa ovim je završena dosada najuspješnija manifestacija BiH građana u ovom dijelu svijeta. Članovi BiH ambasade u Kanadi su se zahvalili BH Kulturnom Centru iz Vankuvera na odlično organizovanoj manifestaciji, pažnji koja je pružena, kao i svim plaćenim troškovima od avionskih karti do hotela...

Sve ovo je bilo nezamislivo ostvariti da nije bilo onih koji su svojim novčanim prilozima, doniranjem jela i kolača, uređenju prostora , kao i aktivnim učešćem omogućili da ova manifestacija bude na ponos BH Kulturnog Centra iz Vankuvera Kanada kao i svih građana Bosne i Hercegovine koji žive u ovom dijelu svijeta. Upravni Odbor Centra se svima zahvaljuje a posebno sponzorima-donatorima manifestacije "DANI BIH U ZAPADNOJ KANADI"; Samiru Zukanoviću, Abidu Ćoriću, Tanji Hodžić, Nihadu Krupiću, Hajrudinu Mujezinoviću, Borisu Blagojeviću "Nana's Bakery", Abidu Terzi i Dr. Esadu Boškailu.

Nakon zajedničkog ručka sa kanadskim zvaničnicima zvanično je u posjetu njihovim kancelarijama pozvana delegacija BiH Kulturnog Centra. To će ujedno biti i trenutak kada će službenom notom ova uspješna BiH kulturna institucija iz Vankuvera zatražiti od gradonačelnika Burnaby i članova kanadskog i BC parlamenta da se posebnom proklamacijom 22. maj, datum primanja BiH u UN, ozvaniči kao Dan Bosne i Hercegovine. 

BHCCVC Press

  • 0101