A+ A A-

Edukativna radionica sa imamima MIZ Jajce

Aktivnosti na projektu specijalističke doedukacije muallima iz oblasti psihologije i didaktike, a koje su pod pokroviteljstvom Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, su nastavljene 05. marta na zadovoljstvo imama MIZ Jajce. Radni seminar je počeo u 09:15 h kojeg je otvorio glavni imam Ramiz ef. Bečirević pohvalivši ovaj projekat i pozvavši sve učesnike da se aktivno i radno uključe u cijeli tok radionice. Voditelj radionice, Adis ef. Sultanović je u uvodnom dijeli poselamio prisutne i objasnio im tok i cilj radionice, te ih upoznao sa osnovnim vrijednostima nastavnog procesa u mektebu. Bilo je govora o aktuelnim pitanjima i dilemama iz domena nastavnog procesa: šta je nastava, kako pristupiti nastavi, odnos između muallima, djece i roditelja. Posebno je bilo riječi i o motivima, angažmanu muallima, kako da se nosi sa stresom isl. Učesnici radionice su iskoristili 

seminar-jajce-03-2012-01

Poslije toga se prešlo na formiranje dvaju grupa i njihovih vođa. Grupe su dobile zadatke iz psihologije i didaktike i određeno vrijeme u kojem su trebali da grupnim radom odgovore na iste. Voditelj radionice je stručno i savjetodavno djelovao i podjednako vodio koordinaciju da rezultati budu objektivni, stručni i što jasniji. Prva grupa je tretirala proces učenja, zaboravljanja i motivacije u nastavi sa akcentom empatičnosti i kako prevladati stres u radu, a druga grupa je radila na didaktičnom pitanju oblici rada i metode rada u mektebu sa akcentom kakav treba biti čas. Ovakav pristup je zahtijevao od učesnika da svoj praktični pristup iz mekteba pretoče na papir kako bi iskristalizirali realno stanje na terenu i kako bi jedni od drugih učili ili bili podučeni raznim metodološkim pristupima. Vođe grupa su naposljetku izložili radove i prezentirali zadatke.

seminar-jajce-03-2012-02

Imami su naučnim i iskustvenim putem vrlo kvalitetno analizirali trenutno stanje mekteba te ujedno iskoristili diskusiju da prošire vidike na tom polju. Na kraju je edukator sa učesnicima sumirao postignute rezultate koji su ohrabrujući. Istaknuta je potreba prisnije saradnje sa roditeljima kako bi se poboljšala dolaznost djece na pouku. Favorizirana je obligacija uozbiljenja mekteba u svim njegovim segmentima. Imami su se također pozitivno odredili prema ovakvom obliku rada te su uputili poruku nadležnim da je ovakav oblik rada sa imamima dobro došao u vrijeme tranzicije i postmodernističkom načinu življenja.

Na kraju ovog pregleda ne možemo a da se ne zahvalimo, glavnom imamu, Ramiz ef. Bečirević koji je bio dobar domaćin i dao nesebičan doprinos u realizaciji ovog velikog projekta edukacije muallima.

Adis ef. Sultanović