A+ A A-

Džemat Čaršijske džamije u Kaknju bogatiji za 53 nova učača Kur'ana Časnog

Jedna divna zamisao pretvorena je u stvarnost. Amra  muallima Hrusto i Elvedin ef. Ibrahimspahić, muallimi u džematu Čaršijske džamije u Kaknju, planirali su da u čast rođenja Posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., organizuju svečanost povodom završetka kur'anskog pisma za pedeset i tri polaznika mektebske nastave. Međutim, zbog vremenskih prilika, ta svečanost nije mogla biti upriličena u toku rebi'ul-evvelskih, mevludskih, dana ali čim je malo okopnilo ta ideja je sprovedena u djelo.

Tako se u subotu, 03.03.2012. poslije jacija namaza, u punoj džamiji pred roditeljima i gostima iskupilo pedeset i troje dječice koji su u tekućoj mektebskoj godini savladali kur'ansko pismo i svečano promovirano u nove učače Kur'ana Časnog.

kakanj-carsij-mevlud-2012-1 

Učešće u ovom hairli poslu uzeli su i glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, te uvijek rado viđeni gost u Kaknju, Nezim ef. Halilović Muderris.

Svečanost su uljepšali i članovi Omladinskog hora MIZ-a Kakanj, Bostan sa tri predivne ilahije.

U uvodu je Elvedin ef. poselamio prisutne i izrazio da je ovo velika sreća i Allahova blagodat kako za džemat i Medžlis tako i za cijelu zajednicu jer Kur'an vodi svakom dobru.

Nakon nekoliko ašereta i odlomaka iz Kur'ana  kojeg su proučili novi učači, skupu se obratio glavni imam MIZ-a Kakanj mr. Sulejman ef. istakavši da je on kao glavni imam ponosan i zadovoljan ovim najljepšim činom u životu svakog čovjeka jer učenje Kur'ana je ustvari uspostava komunikacije sa Uzvišenim Allahom i direktan razgovor sa svojim Gospodarom. Zato je Sulejman ef. čestitao muallimima na ovoj promociji istaknuvši da je, shodno hadisu Allahovog poslanika, s.a.v.s., najbolji onaj čovjek koji uči Kur'an i koji druge poučava učenju Kur'ana. Roditeljima i djeci je čestitajući im poručio da se što više druže sa Kur'anom učeći ga jer je Kur'an kao lijepa riječ koja daje korisne plodove u svakom dobu godine.

Nezim ef. Halilović Muderris se pridružio čestitkama i istakao da će ovi svršenici sufare odnosno novi učači Kur'ana biti svjesni vrijednosti i značaja ovog čina tek kada odrastu. U vrlo nadahnutom predavanju o vrijednosti učenja i poučavanja Kur'anu Muderris efendija je preporučio svim prisutnim, a posebno novim učačima Kur'ana da odrede sebi zadatak da dnevno prouče makar jednu stranicu a po mogućnosti i više i da na taj način održavaju stalnu vezu sa Allahom i Njegovom vječnom Riječju. Podsjetio je prisutne na hadis Allahovog Poslanika, s.a.v.s., u kojem se kaže da će Kur'an na Sudnjem danu biti šefadžija-zagovornik kod Allaha, dž.š., za onoga ko ga bude učio, te drugi u kome se kaže da će stepen učača Kur'ana u Džennetu biti kod zadnjeg proučenog harfa.

Zatim  je uslijedio svečani dio: podjela novih Kur'ana, osmanske, veoma čitke i kompjuterski obrađene kaligrafije i posebnih diploma o uspješnom savladavanju kur'anskog pisma, poklon MIZ-a Kakanj te podjela skromnih hedija u vidu slatkiša koju je obezbjedio vrijedni džematski odbor Čaršijske džamije.

Program u džamiji je završen dovom koju je proučio mr. Sulejman ef. a poslije je za roditelje i goste organizovano druženje u mektebu.

  • DSC06692DSC06692