A+ A A-

Održana redovna godišnja sjednica Skupštine Medžlisa IZ Tuzla

U Bosansko-kulturnom centru  Tuzla u popodnevnim satima 7. marta 2012. godine održana je redovna godišnja sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na kojoj je prisustvovala većina zastupnika. Sjednicu je vodio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Hasan ef. Spahić.

skup-miz-tuzla-03-2012-1

Obiman izvještaj Vjersko-prosvjetne službe u najznačajnijim crtama izložio je glavni imam Medžlisa IZ Tuzla, doc. dr. Amir ef. Karić. Glavni imam je na  početku svog izlaganja  izrazio zadovoljstvo prisutnima na  postignutim rezultatima Vjersko-prosvjetne službe u 2011. godini. Detaljnije je upoznao prisutne o radu i aktivnostima Vjersko-prosvjetne službe, posebno izdvojivši uspjehe mektebskih polaznika postignutih zajedničkim radom imama i polaznika mketebske nastave. U prethodnoj godini mektebska nastava u Medžlisu IZ Tuzla organizirana je u 41 mektebu, a broj upisanih polaznika mektebske nastave bio je 1858 polaznika. Broj upisanih polaznika mektebske nastave je za 2011. godinu veći za 106 polaznika. Broj  redovnih polaznika mektebske nastave bio je 1258, od kojih su 503 polaznika učila kur'ansko pismo, 482 polaznika učilo Kur'an i 165 polaznika završilo je svoju prvu hatmu te dobili priznanje.  Dr. Karić nije mogao a da ne spomene još neke veoma važne projekte u Medžlisu IZ Tuzla kao  što su „Kurs islama" za odrasle koji je organiziran pet godina, besplatne instrukcije  iz matematike za osnovce, te marljivi rad Asocijacije žena MIZ Tuzla i  Omladinskog kruga.

skup-miz-tuzla-03-2012-2

Neizostavna  su za spomenuti i  jedinstvena priznanja koja je utemeljio Medžlis IZ Tuzla, a to su „Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kuranskih znanosti" koje se dodjeljuje na Večeri Kur'ana i „Povelja Muhamed Hevai Uskufi za  doprinos u razvoju bosanskohercegovačke lingvistike i filologije". Hasan ef. Spahić govorio je o administrativno-pravnom poslovanju Medžlisa IZ Tuzla, te detaljnije pojasnio mnogobrojna pitanja i odluke, dopune i izmjene Pravilnika o radu Medžlisa IZ Tuzla.  Sekretar Medžlisa IZ Tuzla Dženan Rahmanović podnio je izvještaj Administrativno-pravne službe za 2011. godinu,  a Azra Kovačević predstavila izvještaj Finansijsko-računovodstvene službe. Nakon usvojenih izvještaja o radu Medžlisa IZ Tuzla, uslijedila je  diskusija tokom koje  su se mogli čuti manje-više korisni prijedlozi o daljem radu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Emina Muratović