A+ A A-

Edukativni seminar za imame iz Srebrenika

 edkut-sem-srebrenik-02-2012U utorak, 21. februara 2012.godine u prostorijama mekteba Centar Srebrenik održan je seminar za imame MIZ-e Srebrenik.

Aktivnosti na projektu intenzivna edukacija muallima je još jedna u nizu seminara imama koji se održavaju na MIZ-e Srebrenik, a koje su pod pokroviteljstvom Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ, muftijstva Tuzlanskog. Radni seminar je u 10:00 h otvorio glavni imam Refik-ef Hodžić pohvalivši ovaj projekat i pozvavši sve učesnike da se aktivno i radno uključe u cijeli tok radionice. Koordinator  projekta, Haris-ef Mustajbašić je u uvodnom dijeli poselamio prisutne i objasnio im tok i cilj projekta, te ih upoznao sa osnovnim vrijednostima nastavnog procesa u mektebu. Nakon toga su učesnici ukratko predstavili sebe i svoj rad u mektebu.

Seminar je organizovan u vidu nekoliko radionica u kojima su imami raspodijeljeni  u grupe tretirali teme: muallim bez mahane, Medžlis bez mahane, prepreke u radu muallima. Kroz ove teme svi imami su imali priliku da iznesu svoje viđenje rada u mektebu, te tom prilikom da ukažu na problem s kojima se susreću u radu i predlože određene korake koji će pomoći efikasnijoj realizaciji mektebske nastave. Prva grupa je tretirala pitanja muallima u nastavi, a druga pitanja Medžlis bez mane, treća prepreke u radu muallima. Vođe grupa su naposljetku izložili radove i prezentirali svima svoje zadatke. Primjetna je bila velika angažiranost imama da se metodološki predstavi stvarna slika mekteba u koji dolaze djeca koja idu u korak sa vremenom. 

Moramo istaći da je ovaj pristup atmosferu učinio još ljepšom i primjetna je bila značajna usredotočenost učesnika u radionici. Voditelj radionice je stručno i savjetodavno djelovao i podjednako vodio koordinaciju da rezultati budu objektivni, stručni i što jasniji. 

Imami su kvalitetno analizirali trenutno stanje mekteba te ujedno iskoristili diskusiju da prošire vidike na tom polju. Na kraju je edukator sa učesnicima sumirao postignute rezultate koji su ohrabrujući. Sudeći po reakciji prisutnih muallima s razlogom možemo reći da je seminar u potpunosti uspio a posebne pohvale su upućene načinu vođenja i realizacije iste.

Molimo Allaha da prisutne nagradi, pomogne im u njihovom radu i podari uspjeha, glavnom imamu i Haris-ef da Allah podari svaki hajr na uloženom trudu. Amin! 

Babajić ef. Damir