A+ A A-

B. Krupa: Mevludske svečanosti u džematima Jezerski-Dijelovi i Ljusina

U Bosanskoj Krupi, je obilježen mjesec mevluda, i odano priznanje i počast našem Pejgamberu, organiziranjem dvaju mevluda, koji svojim sadržajem i kvalitetom, mogu da se nazovu programom na ekstra velikom nivou. Dva mevluda u dva džemata, sa mnoštvom vrhunskih učača, prisutnih imama, lijepo popunjenim džamijama, ugodnim i toplim ambijentom, učenjem ilahija, mevluda, salavata, te slušanjem predavanja, daju svojim džematima epitet odgovornog i jako uređenog džemata.

Mevlud u džematu Ljusina

Ovdje je riječ o džematu Ljusina, koji svojom malobrojnošću iskazuju veliku slogu i interesovanje za organiziranje raznih svečanosti, a ovo je jedna od takvih. Džemat Ljusina se nalazi uz lijevu obalu Une, na putnom pravcu Bosanska Krupa-Bužim, broji svega 100-njak domaćinstava, ali je riječ o pobožnim ljudima, koji vole džamiju, i stalno je posjećuju. Njihov imam je Senahid ef. Makić koji dosta truda i napora ulaze u ovaj džemat, i kvalitetno obavlja svoju imamsku dužnost, privržen poslu i svojim džematlijama, te zajedno ostvaruju zavidne rezultate. Na čelu ovog džemata je hadžija Kedić Meho, koji uživa poštovanje od strane svojih džematlija, i kvalitetno obavlja dužnost mutavelije.

Mevlud u džematu Jezerski-Dijelovi

Također džemat od izuzetno lijepih karakteristika, između kojih su i ta da je džemat po broju hadžija drugi u BiH. Istraživanja su pokazala da samo džemat Šerići kod Zenice ima više hadžija u odnosu na veličinu džemata. Džemat Dijelovi broji oko 300 domaćinstava, nalazi se na putnom pravcu Bosanska Krupa-Buzim. Smješten je nedaleko od 3 općine: Bosanska krupa, Buzim, Cazin... U mjestu Jezerski, koji broji 7 džemata. Ovo je džemat koji voli (posebno) mevlude, voli bilo kakav vid druženja u džamiji, također jako pobožni ljudi, i u ovom džematu se obavlja beš-vakat namaz. Imam u ovom džematu je Muhamed ef. Begić, koji također kvalitetno obavlja svoju imamsku dužnost, te je jako privržen poslu i džematlijama, i samim tim rezultati su vidljivi. Na čelu ovog džemata je hadžija Husnija Muzaferović, također cijenjen i poštovan kod svojih džematlija, i osim što kvalitetno obavlja dužnost mutavelije, posvećen je džematu više nego se to od njega i očekuje.

Mevludi dvaju dzemata

Mevludima u Ljusini i Dijelovima, se htjelo pokazati i dokazati da bez obzira sa kojim mogućnostima raspolažeš, ako želiš, umiješ, možeš da organiziraš veliku i lijepu svečanost. Dosta imama je bilo prisutno na svečanostima a to su: Fehim ef. Hodzić, Ekrem ef. Mehulic, Senahid ef. Harčević, Husein ef. Sijamhodzić, Muhamed ef. Begić, Hazim ef. Muzaferovic, Asmin ef. Mahmic, Nedzad ef. Omerovic, Esad ef. Čataković, Senahid ef. Makić, Izet ef. Harčević, Emir ef. Mehulic, Sulejman ef. Hasic, Sinanudin ef. Bajrić, prof. Mehmed ef. Kudić-predavač, prof. Amir ef. Mehić-predavač. Mevludi su trajali od akšama do jacije, sastojali su se iz učenja odlomaka mevluda, odlomaka iz kur'ana, ilahija i kasida, te predavanjem profesora. Ambijent je bio poboljšan dobrim ozvučenjem, a džamija, ugodnim i toplim safovima, lijepim i milozvučnim glasovima, kvalitetnim predavanjima, te zajedničkim odavanjem počasti našem Pejgamberu. Posjetioci su zasigurno ponijeli mnoštvo pozitivnih utisaka iz gostovanja u ova dva džemata, uživali su u programima, te poželjeli da se ova druženja nastave ako Bog da. Ono sto je zasigurno karakteristika ova dva džemata, jeste da se svake godine obilježi mjesec mevluda o ove dvije džamije, programi su lijepo osmišljeni, a publika sretna i zadovoljna. Hor tesnim iz Čave-Bužima je uveličao mevlud u Dijelovima, te svojim lijepim glasovima i ilahijama, osvježili naše stanke, naravno neizostavan je i učenik koledža, Sabahudin Harčević, bio u cijeloj ovoj priči.

mevlud-ljusina-dijelovi-02-2012

Želimo poručiti iz Bosanske Krupe, da volimo svoga Poslanika, i da će se salavati na njega donositi sa ovih prostora ako Bog da u većim i još ljepše osmišljenim svečanostima. Ova dva džemata to smiju obećati jer su u svojoj prošlosti potvrdili da imaju smisla za vjerski život, i samo malo im treba da se desi lijepo druženje vjernika u njihovim krasoticama-džamijama.

Stoga na samom kraju poruka Dijelova i Ljusine je: Bilo nam je lijepo i milo ugostiti vjernike na našim mevludima, ako Bog da i dogodine sa još većim zadovoljstvom, a do tad salavat neka je na našeg poslanika - Selam ya resulallah!

Meliha Begić