Promo banner

A+ A A-

Veče ilahija i Kasida u Minhenu

Islamska Zajednica Džemat Fedžr povodom dana rođenja Poslanika(s.a.w.s) organizirala je večer ilahija i kasida pod nazivom „Tebi, ja Resule" . Ova manifestacija je završni projekat u sklopu dana o Poslaniku(s.a.w.s) koje je ova Islamska Zajednica pokrenu 03.02.2012. Tokom ovog projekta održalo se niz tribina i druženja koja  su posvećena  sjećanju na Poslanika(s.a.w.s) . Na završnoj večeri učešće su uzeli  horovi, Sefullah iz Konjica, Gazije iz Bužima, Fedžr iz Minhena te dečiji hor Hud-Hud  iz Minhena. Na samom početku ,skup su otvorili polaznice prve škole Kur`ana u Njemačkoj koja djeluje već više od tri mjeseca. Zatim je skup poselamio Izet ef Bibić koji je u svom obraćanju  naglasio važnost slijeđenja  i poznavanja Poslanika(s.a.w.s.).  Na bini su se zatim pojavili članovi hora Fedžr koji su izmamili posebne aplauze.  Musafir skupa bio je i gospodin Emir Elfić, predsjednik  Bošnjačke demokratske zajednice(BDZ) iz Sandžaka, u svom veoma nadahnutom obraćanju gospodin Elfić  je istakao važnost međubošnjačkog  jedinstva  i uvezivanja što je izmamilo brojne aplauze prisutnih gostiju.

vecer-ilahija-minhen-02-2012-1

Nakon bloka ilahija koje su izveli članovi hora Gazije, po prvi puta Bošnjaci su imali prilike da se susretnu sa djelom koje je pisano na njemačkom jeziku a čiji je autor iz bošnjačkog korpusa. Selveta Bibić napisala je djelo" Prophetengeschichten" (Kazivanje o Poslanicima), koje je u kratkim crtama i predstavila prisutnima.  Pred sami kraj prvog dijela programa uslijedilo je iznenađenje večeri. Na raspisani  literarni natječaj na temu „Kad bi mogao reći Poslaniku" prvo mjesto pripalo je Mirzi Livakoviću koji je kao nagradu dobio kartu za Umru  ove godine.  Čin uručenja nagrade popraćen je suzama  radosnicama Mirze Livakovića a i skoro sviju prisutnih u sali.

vecer-ilahija-minhen-02-2012-2

Tokom pauze koja je trajala oko četrdeset minuta prisutni su se mogli poslužiti raznoraznim specijalitetima koje su pripremile vrijedne ruke naših sestara ali isto tako mogli su se upoznati sa djelovanjem Džemata i Škole Kur`ana na posebno pripremljenim  štandovima.

Na manifestaciji su bili prisutni mnogobrojni gosti, konzul BiH u Minhenu gospodin Sidik Spahić,  konzul Republike Turske, predstavnici  raznih  bošnjačkih udruženja i džemata.

vecer-ilahija-minhen-02-2012-3

Molimo Allaha(dž.š) da obilatom nagradom nagradi sve one koji su pomogli u realizaciji ovog projekta kao i sve one koji su nas svojim dolaskom podržali.

Media Fedžr