Promo banner

A+ A A-

Mevlud svečano obilježen u Detroitu

Učenjem Jasini šerifa, mevludi šerifa, sure Fatihe i prigodnim ilahijama, Bošnjački islamski centar "Gazi Husrev-beg" Detroiot obilježio je 12. rabi-ul-evvel, dan rođenja posljednjeg božijeg poslanika Muhammeda svs. Svojim prisustvom, svečanost su uveličali i gosti imami Osman ef. Brkić, Ahmed ef. Alić,  ef. Sami Kočak, učači ilahija i polaznici mektebske nastave.

mevlud-detroit-02-2012

Imam Fejlem ef. Salkić je, u svom obraćanju brojnim džematlijama, naglasio da trebamo podijeliti sjećanja na najodabranijeg medju ljudima izučavanjem i primjenjivanjem njegovih hadisa kao najboljih uputa svima nama za putovanje kroz ovozemaljski život. On je podsjetio na poslanikov hadis po kome je najbolji musliman onaj koji brine za svoju braću po vjeri. Tako se na najbolji način potvrđuje važnost džamije i džematskog okupljanja za sve muslimane, a posebno za Bošnjake u dijaspori. Ova svečanost je uveličano zajedničkom večerom u kojoj je svaka porodica dala svoj doprinos izborom raznovrsnih bosanskih jela i slastica.

Obilježavanjem dana rođenja Muhammeda as. još je jednom istaknut značaj Islamskog centra Gazi Husrevbeg za Bošnjake šire regije Detroita. Novo odjeljenje mektebske nastave broji preko 80 polaznika, a detroitska džamija će uskoro biti uljepšana munarom i rekonstrukcijom gornjeg sprata predviđenog za zajedničke iftare i druge društvene aktivnosti džemata. Svi radovi će biti finansirani isključivo donacijama džematlija.