A+ A A-

Apel Ibrahima Čikić povodom nastavka sudske farse

ibrahim-cikic-1„Umjesto da Vrhovni državni tužioc za ratne zločine pokrene istragu i pohapsi organizatore i učesnike zločina policijske akcije „Lim" putem privatnih tužbi režim iznova pokušava  građanima baciti prašinu u oči. Iako je tokom krivičnog postupka sud konstatovao da moji tužitelji nisu ni pročitali knjigu, iako su izgubili krivični postupak protiv mene, ipak?!", poručio je u svom apelu povodom nastavka sudske farse u Bijelom Polju Ibrahim Čikić koji dalje kaže:

- Dana 28.03.2012 godine pred sudkinjom Osnovnog suda u Bijelom Polju Sanjom Konatar zakazana je glavna rasprava po privatnoj tužbi koju su protiv mene i „Vijesti" podnijeli: Luka Bulatović, Tomislav Karišik, Vučić Popović, Milko Kljajević, Dušan Obradović, Vukić Šuković, Blažo Marjanović, Radoman Vuković, i Radojko Veličković. Terete nas da smo im navodno nanijeli „duševne boli" i traže novčanu nadoknadu kao obeštećenje. I pored izgubljenog krivičnog postupka koji su protiv mene vodili, a čije su troškove platili poreski obveznici (građani Crne Gore) moji tužitelji ne odustaju od tužbi. Na ovaj način režim želi skrenuti pažnju sa afera mita i korupcije, privatizacije i sve većeg otvorenog socijalnog nezadovoljstva koje ovih dana potresa političku scenu Crne Gore. Zaplašiti eventualne „Ibrahime" kako se ne bi odlučili javno progovoriti o zločinu, a građane pred izbore uspavati farsičnim sudskim procesima.

- Krivica Vijesti prema navodima tužilaca leži u činjenici da su danima objavljivali najzanimljivije dijelove moje knjige. Da „Vijesti" nisu objavile istinu o policijskoj akciji „Lim" građani Crne Gore ne bi ni znali za moju knjigu. Još jedan zločin u Crnoj Gori otišao bi u zaborav. Nalogodavci ovog farsičnog i bespredmetnog parničnog postupka, a i tužitelji nikako da shvate da ovo nisu devedesete godine prošloga vijeka. Eminentni svjetski istraživači koji se bave istraživanjem genocida policijsku akciju „Lim" ocijenili su kao „sastavni dio najvećeg zločina genocida nad Bošnjacima (muslimanima) Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sandžaka i drugih post jugoslovenskih zemalja."

- Kao odgovor na produženi režimski pogrom, Sarajevski Univerzitet krajem marta izdaje treće dopunjeno i prošireno izdanje moje knjige sa prevodom na engleski i turski jezik koja će biti distribuirana svim relevantnim institucijama Amerike, i Evropske Unije. Istovremeno praćenjem razvoja parničnog postupka uz dogovor sa određenom advokatskom komorom izvanredne međunarodne reputacije pokrenut ćemo tužbu za zločin genocida pred odgovarajućim pravnim institucijama. Za genocid nad Bošnjacima Crne Gore počinjen tokom 1994-95 godine najodgovorniji moraju odgovarati. U procesu suočavanja Crne Gore sa vlastitom prošlošću, lustracija je neizbježna. Evropske institucije uporo ukazuju na slabost crnogorskog pravosuđa, a predstavnici EU prate ovu sudsku farsu, kojom se nastavlja dugogodišnje nasilje crnogorskog režima nada mnom. Nerazjašnjena „samoubistva" u spuškom zatvoru 2011-12-te godine najbolja su odbrana istinitosti mojih riječi i opis stanja kazamata iz 1994-95-te godine. Odbrana je potrebna mojim tužiteljima, a ne Vijestima i meni, stoji na kraju apela Ibrahim Čikić, člana međunarodnog ekspertnog tima za istraživanje genocida Instituta u Kanadi (IRGC).