A+ A A-

Sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog

U četvrtak, 15. marta 2012. godine, u Zenici je održana 111. redovna sjednica Savjeta Muftiluka zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2011/2012. godini, pripreme za održavanje takmičenja polaznika mektebske nastave i učenika osnovnih škola iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka, izvještaj sa redovnih godišnjih skupština medžlisa IZ, pripreme za obilježavanje 07. maja Dana džamija, pripreme za svečana otvorenja džamija u 2012. godini, kao i ostala aktualna pitanja.

sjed-sav-muze-03-2012-1

Nakon provedene rasprave, između ostalih, donešen je zaključak da se takmičenja polaznika mektebske nastave održe 6. maja, za nivo medžlisa, te 12. maja za nivo Muftiluka. Domaćin takmičenja na nivou Muftiluka bit će Medžlis Islamske zajednice Tešanj. Takmičenja učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola iz nastavnog predmeta Islamska vjeronauka bit će održana 7. aprila  - općinska i 5. maja - kantonalno. Kantonalno takmičenje bit će održano u Žepču.

Centralna manifestacija za područje Muftiluka zeničkog povodom obilježavanja 7. maja - Dana džamija bit će održana u Tešnju. Tim povodom planirano je otvorenje Kutahija džamije u Tešnju.

Na sjednici Savjeta razmatrani su i izvještaji glavnih imama o sredstvima koja su u 2011. godini općine uplatile za potrebe medžlisa Islamske zajednice na području Muftiluka zeničkog. Konstatovano je da u 2011. godini jedino Općina Teslić nije uplatila sredstva za pomoć u radu ili za realizaciju nekog od projekata Medžlisa Islamske zajednice Teslić.

sjed-sav-muze-03-2012-2