A+ A A-

Unija islamskih učenjaka osuđuje pokolj u Gazi

palestina-dijete-vodaSvjetska unija islamskih učenjaka pomno prati posljednja dešavanja u Palestini, naročito u pojasu Gaze, gdje je izraelska vlast počinila masakr nad civilnim stanovništvom. Tim činom ranjeno je i života lišeno desetine Palestinaca, a među stradalima je bio i generalni sekretar Narodnih otpornih komiteta, šejh Zuhejr Al-Kajsi.

U svjetlu ove izraelske nepopustljivosti i kontinuiranog ugnjetavanja naroda u Gazi, ali i na cijelom palestinskom tlu, Svjetska unija islamskih učenjaka izdala je proglas u kojem ističe punu solidarnost sa nepokolebljivim narodom ponosne Gaze, te izražava sućut i utjehu porodicama šehida i ranjenika koji su stradali u nasilničkom napadu na pojas Gaze.

Također Unija je osudila tiraniju i nasilje koje se sprovodi nad golorukim palestinskim narodom i apelirala na sve arapske i islamske zemlje, humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava da izvrše svoje obaveze prema palestinskom napaćenom narodu koji traži povrat svoje otete teritorije, legitimna prava i ljudsko dostojanstvo. Isto tako, Unija je pozvala „međunarodnu zajednicu i sve savjesne ljude svijeta te organizacije i institucije civilnog društva da ispune svoje obaveze i odgovornost prema palestinskom pitanju."

Svjetska unija islamskih učenjaka „upućuje apel vladama i narodima arapskih zemalja, koji su revolucijama arapskog proljeća srušili kumire nasilničkih vladara, da pruže potporu narodu Palestine i stanu na njihovu stranu kako bi zaštitili stanovnike Gaze i sva sveta mjesta Palestine, a naročito časni Kuds", stoji u saopćenju kojeg je izdala Svjetska unija islamskih učenjaka, a koje se potpisali generalni sekretar Unije prof. dr. Ali el-Karadagi i predsjednik Unije prof. dr. Jusuf el-Karadavi.

Izvor: www.iumsonline.org

Abdullah Kapo