A+ A A-

Kao tv-pretplatnik finansiram poslušnost i volju vlasti

ftv-logoOve godine, u maju, istječe mandat direktora Federalne televizije Džemala Šabića. Već se špekulira sa novim imenima, uglavnom iz nekadašnje trupe emisije „60 minuta", a naravno da je opet nezaobilazno i ime njenog udarnika Bakira Hadžiomerovića. Može biti i da će Džemal Šabić ostati na funkciji, zašto ne? 

Znao ko za njega ili ne znao, Džemal Šabić je svojim potpisima aminovao sve želje nadobudnih novopartizana i jugonostalgičara, pa smo se umjesto novog domaćeg programa mogli nagledati i jugoslovenskih crnobijelih filmova i serija. Isto tako, sada gledamo hrvatske i srbijanske serije optimističnih i ambicioznih naslova, trećerazredne komedije, relaksirajuća specijalna izdanja „60 minuta", itd. Valja se podobro zaroviti u programsku šemu da bi se izrovila domaća dokumentarna emisija neobojena u crveno. Sve su ove promjene u programu, a prije toga smjene na čelu redakcija, nastupile dolaskom Džemala Šabića. Džemal Šabić je sve to, naravno, morao redom aminovati, ukoliko je htio zadržati dobru platu. (A, kako neki mediji navode, i platu svoje supruge.)  

Kada je u pitanju Federalna televizija, međutim, nije ni bitno na kojoj funkciji sjedi Hadžiomerović, da li funkciji direktora programa, nekog drugog odjela dugačkog imena, ili na poziciji urednika. Bakir Hadžiomerović je, valjda je svima jasno, alfa i omega ove medijske kuće. Onome kome nije jasno neka se prisjeti da programsku šemu ove kuće uređuje ekipa „60 minuta": Zvonimir Jukić, Željko Tica, Damir Kaletović, Bakir Hadžiomerović. Neka pogleda Dnevnik u kojem će pronaći sve informacije o tome gdje su i šta rade predstavnici novoizabrane vlasti. Kritike aktuelne vlasti nema, uprkos brojnim problemima, nebulozama, spaljivanju građana, kriminalu, poskupljenjima, katastrofama, korupciji, demonstracijama i štrajkovima. Zato će za sve probleme u Dnevniku okriviti prijašnju vlast pa su nezaobilazne floskule „nagomilani problemi", „višegodišnji problemi", „izgubljeno povjerenje", etc. A onome kome još uvijek nije jasno neka koji put pogleda specijalno izdanje emisije „60 minuta". A onda neka to izdanje „60 minuta" uporedi sa „skandaloznim" prijašnjim emisijama, dok SDP nije bio na vlasti. 

Džemal Šabić je bio poslušan. Može biti da će ostati poslušan i dalje, a može biti da će njegovo mjesto naslijediti nekakav drugi poslušnik koji će aminovati i poslušati sve što dođe iz Centrale. Onako kako je Darjan Babić „apsolutno" poslušao naputke ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije šta da uvrsti sa press konferencije u „svoj" tv prilog. Kao građani ove države i kao tv pretplatnici, svakako moramo brinuti o tome gdje dajemo pretplatu i kritikovati programska rješenja. Bez ambicija da se miješamo u njihovu uređivačku politiku.   

Hasan Eminović