Promo banner

A+ A A-

Turski veleposlanik u Mešihatu IZ u Hrvatskoj

U ponedjeljak, 12.3.2012. godine, sjedište Mešihata IZ u Republici Hrvatskoj posjetio je veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj, g. Burak Ozugergin. Njegovom sastanku sa muftijom Ševkom ef. Omerbašićem prisustvovali su i dr. Aziz ef. Hasanović, pomoćnik muftije za vjerska pitanja, h. Mirsad Srebreniković, pomoćnik muftije za pravna pitanja, te tajnik veleposlanika Turske g. Fatih Kaya i naši imami Mersad ef. Kreštić i Abdulatif ef. Serdar, koji su prevodili razgovor sastanka.

muftija-omerbasic-tur-amb-zag-03-2012-1

Razgovor se odvijao u opuštenoj atmosferi, a glavni razlog posjete turskog veleposlanika su bili osmanlijski povijesni ostaci u Republici Hrvatskoj, koji su značajni za bogato kulturno naslijeđe svim ljudima koji danas žive na tlu Hrvatske. Naime, sljedećeg mjeseca bi Hrvatsku trebala posjetiti delegacija TIKE (Agencija za očuvanje kulturnih spomenika) iz Turske. Prilikom posjete bi trebali obići sva mjesta u Hrvatskoj za koja se zna da posjeduju ostatke Osmanlijskog carstva. Kako je duži niz godina ovaj projekt pokrenut od strane Mešihata IZ u Hrvatskoj i Veleposlanstva Republike Turske, ove godine bi se trebali obaviti radovi na uređenju i popravcima Hasan-pašinog turbeta i hamama u Iloku.

Turski veleposlanik g. Burak Ozugergin srdačno je zahvalio Islamskoj zajednici na dosadašnjoj suradnji i zatražio podršku našeg muftije Ševke ef. Omerbašića. Muftija

Ševko ef. Omerbašić je naglasio kako će on uskoro u mirovinu, ali mu je obećao podršku i dao mu do znanja da će Veleposlanstvo Republike Turske za ovakve i slične projekte, koji su od važnosti i državi Hrvatskoj i muslimanima koji žive u ovoj zemlji, uvijek imati podršku od njega i od budućeg muftije.

Sastanak je završio pozivom čelnika Islamske zajednice Ševka ef. Omerbašića g. Buraku Ozugerginu da prisustvuje simpoziju ,,Islam u Europi - stanje i perspektive'', koji će se održati 20. i 21. 4. 2012. u Islamskom centru Zagreba, a g. Burak Ozugergin je pozvao čelnike Islamske zajednice na sudjelovanje Euro-azijske islamske šure, koja će se održati u 9. mjesecu ove godine u Istanbulu.

Mersad ef. Kreštić

(www.islamska-zajednica.hr)