A+ A A-

Priča o Emini Wedekamp

Prilikom proputovanja za Pariz zaustavio sam se u Bošnjačkom kulturnom centru "Selam" u njemačkom gradu Bielefeldu. Složni Bošnjaci u ovom gradu su otkupili veoma funkcionalne prostorije u kojima se tokom cijelog dana neko nalazi, pa je putniku namjerniku na volju da obavi namaz, ruča i zasladi se kolačima, sve na račun ljubaznih domaćina. Bilo je vrijeme pred akšam, u mesdžidu bilo dosta džematlija koje od ranije poznajem, pa mi nije bilo teško uočiti nepoznatu žensku osobu. Ubrzo sam saznao sam da se radi o gospođi Emini Wedekamp, koja se donedavno zvala Silvija. Moja hanuma joj se priključila za stolom i ubrzo je započeo muhabet kao da su stare poznanice. Prije toga ona je pažljivo listala stranice jedne islamske knjige na njemačkom jeziku. Imam džemata  koji egzistira u sklopu centra Enes ef. Ibrović mi je za nju uz pojašnjenje, o kom se radi imao samo riječi hvale.

emina-vedekamp-03-2012-1

Emina je vrlo rado pristala na razgovor sa mnom za naše medije i kao da je naslutila prvo pitanje počela svoju priču:

- U cijelom svijetu a posebno u Evropi  prisutna je islamofobija i velika propaganda protiv islama. To me je natjeralo da počnem čitati i istraživati o islamu. Nije mi trebalo dugo vremena da pronađem odgovore na mnoga pitanja koja me cijeli život muče što se tiče odnosa između Gospodara i ljudi, ali i da se uvjerim da je islamofobija suvišna, a propaganda protiv islama zasnovana na lažima i stereotipima.

Emina je zatim, kako mi je rekla, odlučila preći na islam i učinila to u jednom arapskom džematu, ali kad je prvi put ušla u BKC Selam vidjela je da će se tu osjećati ugodno. Tu su je kako reče prihvatili kao najrođeniju i osjetila se kao dijelom jedne velike porodice, što je za nju bio nov osjećaj. Sad je redovni gost, a njezine sve troje djece je krenulo njezinim stopama i redovno idu u mekteb.

emina-vedekamp-03-2012-1

U razgovoru sa Eminom Wedekamp (u sredini)

Na kraju veoma prijatnog razgovora sam je zamolio da kaže iz svog iskustva u čemu vidi razliku između kršćanstva i islama:

- Ja sam bila vjernica i u kršćanstvu i ne vidim velike razlike u suštini, ali me je zbunjivalo sveto trojstvo i teza da se svako rodi griješan. Osim toga, jako mi se sviđa što u islamu nema posrednika između Boga i čovjeka, svako Mu se može direktno obratiti, dok se to u kršćanstvu radi posredstvom crkve. Sviđa mi se i to što u islamu ne može niko da izbriše tvoje grijehe, osim Gospodara, dok u kršćanstvu to svakodnevno rade svećenici, što je apsurd kojem sam se čudila od malena.

Saznao sam još da je prešla na islam prije godinu dana i da su roditelji prihvatili njenu vjeru, ali imaju poteškoće prihvatiti hidžab. Prijatelji su uglavnom pokazali razumijevanje i prihvatili njen odabir, ali ima i onih s kojima su zahladili odnosi nakon te odluke.

Muhamed Mahmutović