A+ A A-

Udruženje ilmijje: Majorizacija Bošnjaka je neprihvatljiva

Okružni odbor Mostar Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sastanku imama sa područja Muftijstva mostarskog, održanog u Mostaru 14.03.2012., između ostalog, razmatrao je aktuelnu situacija i položaj muslimana Bošnjaka na području ovog Muftijstva. 

U saopćenju za javnost sa ovog sastanka se kaže: „Udruženje ilmijje izražava zabrinutost i nezadovoljstvo teškim položajem i ugrožavanjem vjerskih i nacionalnih prava muslimana na cijelom području ovog Muftijstva. Primjera za to ima mnogo, počev od situacije u Livnu, Trebinju, Stocu, Čapljini i drugim mjestima. 

sjed-ud-il-mostar-03-2012

Posljednji zahtjevi za izmjenu Statuta i izbornih pravila za Mostar u pravcu konačne majorizacije muslimana u ovom gradu, na osnovu rezultata rata i etničkog čišćenja i pretvaranja Mostara u hrvatski stolni grad su apsolutno neprihvatljivi za Udruženje ilmijje. 

Udruženje ilmijje se zalaže za konačan prestanak mrcvarenja i diskriminacije muslimana Bošnjaka na područjima gdje su predstavnici drugih vjera i nacija u većini i smatra da je vrijeme da se muslimani Bošnjaci institucionalno zaštite kroz svoje pravo na lokalnu samoupravu, ne samo u Mostaru, već svugdje gdje za to postoje mogućnosti, na sličan način kao što su to pravo ostvarili Hrvati u Usori, Dobretićima, Ravnom i drugdje, kaže se u saopćenju za javnost Okružnog odbora Mostar Udruženja ilmijje", koje je potpisao predsjednik Safet ef. Pozder.