A+ A A-

Zenica: Tribina o društvenoj ulozi vjerskih zajednica i Crkava

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici, organizovao je 03. marta 2012. godine javnu tribinu "Uloga vjerskih zajednica i Crkava u post-konfliktnom društvu". Na tribini su govorili, predstavnici vjerskih zajednica u Zenici i to: mr. hfz. Enes ef. Beganović, imam Čaršijske džamije, mr. don Anto Ledić, ravnatelj KŠC-a te protojerej Bojan Glišić, paroh zenički.

tribina-zenica-03-2012-1

U svojim izlaganjima, koja su činila prvi dio Tribine, izlagači su istakli, da valja svakom vjerniku tragati za nutarnjim mirom i taj mir širiti zajednicom ljudi s kojima bitiše. Mir je osnovno vjersko načelo, kojeg treba naučavati i sprovoditi u svaku poru života. Za društvo, ma kakvo ono bilo, vjerske zajednice i njihovi službenici, imaju ogroman uticaj te s toga i njihova uloga treba biti u smijeru ozdravljenja ali i preventive mogućih društvenih "bolesti". 

tribina-zenica-03-2012-3

Drugi dio Javne tribine, bio je rezervisan za pitanja, dileme ili komentare slušalaca, uglavnom studenata. Među brojnim pitanjima, svakako vrijedi izdvojiti najzanimljivije, na koje su predavači dali svoje odgovore i razmišljanja - Sekularizacija, odnos država - religija, mladi - vjerske zajednice i drugo. 
Treći i ujedno završni dio Tribine, pročitano je pismo predsjedavajućeg IO MRV-a BiH, gosp. Borisa Kožemjakina, koji je na taj način podržao djelovanje OMS-a u Zenici, jer je bio spriječen da prisustvuje lično. Pismo je pročitao predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici, gosp. Jakob Montiljo. 

Zaključak koji su složno donijela tri vjerska predvodnika, jesu da vjerske zajednice i Crkve ali i vjernici moraju više raditi na životu kojem će vjera biti osnova i vodilja, jasno je naglašeno da se moraju razdvojiti pojmovi religioznosti i iskrenog i jasnog (u)vjere(nja) u Boga i Božije odredbe.

tribina-zenica-03-2012-3

Tribini su između ostalih prisustvovali i gl. imam MIZ Zenica, mr. Jakub ef. Salkica, župnik zeničke župe sv. Josip, vlč. Vladimir Pranjić, protojerej Damjan Radović, časne sestre "Uršulinke", predstavnici protestantske Crkvene zajednice, izaslanik premijera ZE-DO kantona, gosp. Dženan Begović, predsjednica BKZ "Preporod" gđa. Amna Sofić, predstavnici nevladinog sektora, članovi OMS-a i mnogi drugi.

K.H.