Promo banner

A+ A A-

Nagrada "Hasan ef. Škapur" dodijeljena Mirsad ef. Mahmutoviću

U nedjelju, 11. marta 2012. godine, u džematu Tešanjka u Tešnju, poslije podne-namaza, organiziran je 43. tradicionalni mevludski program. Prigodan program sadržan u učenju Kur-ana, mevluda, ilahija i kasida kojim su evocirane uspomene na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju izveli su imami Medžlisa IZ Tešanj.

has-ska-tes-03-2012-2

U okviru mevludskog programa u džematu Tešanjka organizirana je i dodjela priznanja i nagrade iz Fonda „Hasan ef. Škapur", za doprinos u razvoju hadiskih znanosti u Bosni i Hercegovini. Dobitnik ovog prestižnog priznanja i nagrade za 2012. godinu je Mirsad ef. Mahmutović.

Prisutnim vjernicima obratio se mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, koji je ukratko rezimirao dosadašnji rad Fonda „Hasan ef. Škapur" i obrazložio Odluku Komisije da ovogodišnje priznanje i nagradu iz ovog fonda dodijeli Mirsad ef. Mahmutoviću.

Nakon što se zahvalio na dodijeljenom priznanju, Mirsad ef. Mahmutović podsjetio je prisutne na značaj primjene sunneta u našem životu, te istakao neke značajne ličnosti iz naše povijesti koje su svojim angažmanom zavrijedile naše poštovanje, među kojima je svakako i Hasan ef. Škapur.

has-ska-tes-03-2012-1

Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović u svom obraćanju istakao je da u Božijem Poslaniku Muhammedu, a. s., imamo najbolji uzor i da kroz organiziranje mevludskih programa mi iskazujemo svoju ljubav prema Allahu, dž. š., i Njegovom Poslaniku, a potom je uz učenje tekbira svih prisutnih uručio Priznanje „Hasan ef. Škapur" za doprinos u razvoju hadiskih znanosti u BiH Mirsad ef. Mahmutoviću.

Fond ''Hasan ef. Škapur'' ustanovljen je 2005. godine, a namjena mu je stipendiranje učenika i studenata i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim naučnim radnicima, pojedincima, organima i ustanovama u BiH i šire za doprinos u razvoju islamskih, posebno hadiskih znanosti. Nagrada i priznanje dodjeljuju se jednom godišnje i to povodom 12. rebiu-l-evvela. 

U proteklom periodu za doprinos u razvoju hadiske znanosti dobitnici nagrade i priznanja bili su: prof. dr. Omer Nakičević (2005.), prof. Mehmedalija Hadžić (2006.), dr. Šefik Kurdić (2007.), dr. Fuad Sedić (2008.), prof. Mahmut Karalić (2009.),  Kulturni centar „Kralj Fahd" Sarajevo (2010.g.), muftija bihaćki Hasan ef. Makić (2011.), te Mirsad ef. Mahmutović ove godine.

has-ska-tes-03-2012-2