A+ A A-

Apel tuzlanskog muftije porodicama žrtava genocida u Srebrenici

muftija-tuzlanski-husein-ef-kavazovicPovodom priprema za obilježavanje 17. godišnjice od stradanja Bošnjaka u srebreničkom genocidu, porodicama žrtava genocida apel je uputio muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović. U ovom apelu se navodi: 

Drage sestre i draga braćo.

Već sedamnaest godina traje naše zajedničko traganje za posmrtnim ostacima žrtava Genocida u Srebrenici. To je golem posao, u kojem smo postigli puno, ali nam valja još dosta toga uraditi.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine nas je izvijestio da ima preživjelih članova porodica koji nisu dali uzorke svoje krvi, neophodne za DNK-analizu. Zbog toga, stručnjaci ovoga Instituta ne mogu izvršiti identifikaciju dvije stotine novopronađenih tjelesnih ostataka žrtava.

Molimo sve one koji to nisu do sada učinili, da čim prije daju svoje uzorke krvi.

Druga naša molba se odnosi na dženazu i ukop u Potočarima 2012. godine. Sada imamo šest stotina identificiranih tijela žrtava koji se ne mogu ukopati, jer njihovi tjelesni ostaci nisu kompletirani. S obzirom na to da kompletiranje tijela traje dugo, a da se pronađeni dijelovi tijela čuvaju u komemorativnim centrima, pomalo i neprimjereno, pozivamo članove oko pet stotina porodica da se pridruže onima koji su već dali svoj pristanak da se u Potočarima ukopaju nekompletna tijela žrtava.  Molimo, dakle, porodice čiji su nastradali konačno identificirani, da odobre njihova ukopavanja, čak i ako tijela nisu kompletna. Procedure Instituta za nestale osobe BiH nalažu da se svi kasnije pronađeni dijelovi tijela priključe već pronađenim, što je dobra garancija da će se potraga, ako Bog da, na kraju uspješno okončati.

Nadamo se da će ovaj naš apel pripomoći da se traganje za žrtvama Genocida u Srebrenici uskoro okonča, stoji u apelu tuzlanskog muftije Husein ef. Kavazovića.