A+ A A-

Izabrano novo tijelo IZ Bošnjaka Austrije

U subotu, 03. marta 2012. godine, je u Lincu održana izborna skupština na kojoj je izabrano novo izvršno tijelo Islamske Zajednice Bošnjaka Austrije. Skupštinom je predsjedavao rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić.

ured-dijaspora-aust-03-2012-2

Nakon registracije prisutnih džemata i delegata, proučeni su odlomci iz časnog Kur'ana, a zatim predložen dnevni red: 

  1. Usvajanje pravilnika o radu skupštine,
  2. Izbor zapisničara i dva ovjerivača zapisnika,
  3. Izbor tročlane izborne komisije,
  4. Izbor izvršnog tijela Zajednice. 

Radu skupštine svoj doprinos su dali i Mensur Karadža, šef pravne službe Rijaseta IZ-e u BiH i Mirnes Lemeš, sekretar Ureda za bošnjačku dijasporu.

Delegati su u svojim diskusijama pokazali odgovornost, zrelost, želju za kompromisom, kako bi konačno na nivou ove zemlje imali jedinstveno tijelo Zajednice. Uslijedila je i usaglašena lista kandidata koja je od prisutnih 36 džemata sa pravom glasa dobila podršku 33 džemata (dva protiv i jedan suzdržan). Učenjem tekbira i dovom uspješno je završena ova skupština. Nakon toga se pristupilo čestitanju novoizabranim, te zajedničkom ručku koji je za sve prisutne delagate priredio naš džemat „Nur" iz Linca, koji je bio i domaćin ovog okupljanja. Domaćini su položili ispit na čemu im se mr. Mirsad ef. Kalajdžić u ime Rijaseta i svih prisutnih zvanično najtoplije zahvalio prilikom svog obraćanja nakon kraćeg programa koji je ovim povodom za sve prisutne priređen u ovom džematu.

ured-dijaspora-aust-03-2012-2

U prisustvu Mirsad ef., istog dana održana je i prva konstituirajuća sjednica ovog tijela na kojoj su zvanično podijeljena i zaduženja. Za predsjednika izabran je Esad Memić, za  potpredsjednika Husejin Malkoč, za sekretara Hasudin Atanović i zamjenika Ibrahim Čikarić,    blagajnika Samir Redžepović i zamjenika Adis Čandić. Izabrana su i dva referenta Abdulmedžid Sijamhodžić za pravna pitanja i Senad Kusur za omladinu i medije.

U povratku iz Linca delegacija iz Sarajeva je posjetila i bošnjački džemat u Liezenu i „Bošnjak" u Gracu. Džemat „Bošnjak" u Gracu je ovih dana kupio prostrane prostorije u kojima se pored mesdžida nalaze i prostorije za sport, folklor, restoran sa kafiterijom, frizerski salon te nekoliko kancelarija koje kane izdati našim ljudima. Predstavnici džematskog i građevinskog odbora su gostima iz Sarajeva prezentirali projekat, nakon čega su isti i zajednički obišli.

ured-dijaspora-aust-03-2012-3