A+ A A-

"Bosanska kuća" u Švedskoj

U švedskom gradu Örebro naši iseljenici će graditi "Bosansku kuću", a predvodnik u ovom projektu je Islamska zajednica na čelu sa upravnim odborom i imamom Hazimom ef. Gurdom, koji nas je upoznao sa idejom kao i tokom ove jako velike i važne akcije:

- Kada je postalo izvjesno da će nas većina koje je agresija na našu domovina dotjerala dovde, ovdje i ostati do kraja života ili barem duboke starosti, među našim članovima se počelo razgovarati o potrebi za vlastitim višenamjenskim prostorijama.

U nastavku razgovora smo saznali da su pokušali naći pogodan objekat i ući u kupovinu, ali nisu našli ništa što bi njima odgovaralo, pa su sredstva za kupovnu objekta stavili u vakufski fond i krenuli u potragu za odgovarajućim zemljištem za izgradnju objekta.

bosanska-kuca-orebro

To im se posrećilo i nakon vesele vijesti da su 15. septembra 2011 godine dobili urbanističku saglasnosti građevinsku dozvolu, na osnovu već izrađene projektne dokumentacije, krenuli su u širu akciju za prikupljanje sredstava:

- Obzirom na to da će u Bosanskoj kući biti mjesta za svakoga očekujemo podršku svih naših građana sa našeg područja i šire. Tu će biti osim mesdžida: Kulturni centar, bosanski restoran i višenamjenska sportska dvorana. Nadamo se da ćemo imati podršku i ostalih džemata u Švedskoj, rekao nam je na kraju razgovora optimističi raspoložen  Hazim ef. Gurda.

Uplate iz Švedske za dobrovoljne priloge idu na Plus giro 185 71-0, a iz inostranstva na konto kod Nordea banke IBAN SE : 289500 0099 6034 0018 5710 swift code NDEASESS pod naznakom da uplata ide za Bosansku kuću. 

M. Mahmutović