Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci sa Kosova traže da im BiH prizna dokumente

kosovoPredstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova, nezavisni i uticajni intelektualci i pojedinci iz Kosova, BiH i Sandžaka, već godinama vode bitku sa vlastima u BiH da priznaju dokumente Republike Kosovo, kako bi omogućili građanima te države da nesmetano putuju i borave na teritoriju države BiH. Nedemokratske restrikcije bh vlasti su najviše pogodile Bošnjake, upravo zbog porodičnih veza. Nakon postignutog Sporazuma između dvije države, Kosova i Srbije, kojim je kosovskim državljanima dato pravo da putuju s kosovskom osobnom kartom u Srbiju, tim povodom predstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova ponovo su uputili apel Predsjedništvu države Bosne i Hercegovine, Ministarskom Vijeću Bosne i Hercegovine i Visokom Predstavniku OHR u BiH, u kojem se kaže:

Obraćamo vam se ponovo u vezi našeg Apela za rješavanje našeg velikog problema - nemogućnosti putovanja u BiH građanima koji posjeduju dokumentaciju Republike Kosova.

Molimo Vas da veoma ozbiljno uzmete u razmatranje ovo pitanje i da preduzmete institucionalne korake u međusobnoj koordinaciji i saradnji s nama i institucijama Kosova, radi iznalaženja mogućnosti priznanja kosovskih dokumenata za putovanje i boravak u BiH njihovih imalaca.

Da Vas podsjetimo da se neomogućavanjem ulaska u Bosnu i Hercegovinu s dokumentacijom kojom jedino raspolaže većina Kosovara, a zasebno pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice, krše njihova osnovna ljudska prava na slobodu kretanja i povezivanja porodica, s obzirom da mnoge porodice imaju svoje članove i na Kosovu i u BiH.

Također podsjećamo da je nedavno postignutim Sporazumima između Kosova i Srbije, i srbijanska strana priznala kosovskim državljanima pravo da putuju s kosovskom osobnom kartom u Srbiju, te je samo BiH ostala jedina država na Balkanu koja ovo pravo ne omogućava državljanima Kosova.

Mi, kao većinski predstavnici kosovskih Bošnjaka u institucijama Republike Kosova, imamo mnogo pritužbi i veliki pritisak od pripadnika naše zajednice, ali i od svih ostalih građana Kosova, da se ovo pitanje što prije riješi.

S nadom da ćete ovaj naš Apel ozbiljno uzeti u razmatranje, pozdravljamo Vas, stoji u apelu koji su potpisali predstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova:

Džezair Murati, predsjednik pol. koalicije "Vakat"
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka
Sadik Idrizi, predsjednik Stranke „Vatan", Dragaš
Husnija Besković, predsjednik Nove bošnjačke stranke, Peć
Abdiraim Zulji, predsjednik Ujedinjene stranke Bošnjaka, Prizren
Ćerim Bajrami, potpredsjednik Konsultativnog vijeća zajednica Kosova, ispred bošnjačke zajednice,
Isak Meta, presjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova

(www.bosnjaci.net)