Promo banner

A+ A A-

IUMS: Osuda spaljivanja Kur'ana u Afganistanu

iumsSvjetska unija islamskih učenjaka (IUMS) je sa zabrinutošću razmatrala događaje i nasilje koji su se nedavno desili u Afganistanu, a što je rezultiralo spaljivanjem nekoliko kopija Časnog Kur'ana od strane nekih američkih vojnika koji ne mare za svetost muslimana u njihovoj zemlji. Nažalost, to nije prvi put da američki vojnici počine ovakvo svetogrđe, i prije toga su spaljivani primjerci Kur'ana u Afganistanu i SAD-u.

Uzimajući u obzir posljednje događaje i neodgovorno i nemoralno ponašanje pokazano od strane pojedinih američkih vojnika u Afganistanu, IUMS je u Dohi 26. februara 2012. godine izdao izvještaj u kojem su izneseni sljedeći stavove:

Prvo, Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS)  izražava svoje duboko nezadovoljstvo i strogo osuđuje postupke američkih vojnika koji su spalili Kur'an u njihovoj bazi u Afganistanu kao i u drugim dijelovima svijeta.

Drugo, IUMS ovaj postupak vidi kao poticaj na nasilje, mržnju i diskriminaciju, koji također vodi ka većem prolijevanju krvi nedužnih Afganistanaca.

Treće, iako IUMS pozdravlja ispriku američke vlade, također poziva na istragu, kako bi se kaznili počinitelji ovakvog gnusnog djela.

Četvrto, IUMS poziva muslimane širom svijeta da uvijek primjenjuju i drže se islamske etike u borbi sa ovakvim i sličnim postupcima. Kao što Časni Kur'an kaže: "Niko neće nositi teret drugoga!", pa tako ne bi trebalo biti generaliziranja niti kažnjavanja nevinih ljudi, navodi se u izvještaju koji su potpisali predsjednik Unije šejh dr. Jusuf el-Karadavi i generalni sekretar Unije prof. dr. Ali el-Karadagi.

(www.onislam.net)