Promo banner

A+ A A-

Apel za zaštitu Bošnjaka Prijepolja

centar-za-ljudska-prava-i-tolerancijuDirektor Centra za zaštitu ljudskih prava i toleranciju - Polimlje iz Prijepolja je jučer, 27. februara, u  povodu grafita (Nož, žica Srebrenica, Hvala ti Ratko, Ratko Mladić Heroj, Svi smo mi Ratko...) koji su ispisani na stambenim zgradama u Prijepolju, javnih istupa za skupštinskom govornicom u kojima se vrijeđaju muslimani, uputio pismo sa zahtjevom za konkretnim djelovanjem, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Povjereniku za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana u kojem se između ostalog kaže:

"...Kakav osjećaj treba da nose u sebi pripadnici Bošnjačkog naroda kada redovito prolaze pored spomenika otetih u Štrpcima koji su oteti i ubijeni samo zato što su Bošnjaci muslimani i svakodnevno čitaju gore navedene natpise i povremeno slušaju uvrede ratne retorike i ubilačke namjere za sve one koji nisu Srbi i da pored svega ostaju nekažnjeni počinioci prestupa!?

Pomenuti događaji se dešavaju u kontinuitetu što implicira da oni nisu djelo nesavjesnih pojedinaca već da se radi o smišljenom i ciljanom uznemiravanju Bošnjaka i drugih manjina koje žive na ovim prostorima.

Navedene pojave su direktan vid diskriminacije po osnovu nacionalne i vjerske pripadnosti  kao i podsticanje na rasnu, vjersku i nacionalnu netrpeljivost i kao takve zahtijevaju brze i adekvatne sankcije koje bi Bošnjacima ali i svim drugim manjinama koje žive na ovim prostorima davale nadu i sigurnost u institucije države.

Od Vas kao organa koji bi trebali biti garant ljudskih prava i sloboda za sve građane Republike Srbije tražimo djelovanje po konkretnim pitanjima, institucionalnu saradnju sa policijom, sudstvom na polju rasvjetljavanja i otkrivanja  osoba koje su pisale grafite kao i njihovo najstrožije kažnjavanje u skladu sa zakonom.

Nadamo se da ovo naše obraćanje Vama neće biti korak u pogrešnom smjeru i očekujemo da će institucije države stati u odbranu ustava i zakona koje je sama donijela, kako bi svim građanima, posebno manjinama, obezbijedila život dostojan čovjeka!...", kaže se u pismu koje je potpisao Izvršni direktor Centra Alen R. Duraković.