A+ A A-

MIZ Mostar: Zaustaviti devastiranje Mostara

Mostar, 26. februar 2012. - Skupština Medžlisa  Islamske zajednice Mostar na redovnoj sjednici održanoj 25.2.2012. godine pozvala je sve bošnjačke stranke u BiH i sve probosanski orijentirane pojedince i institucije da ne dopuste dalje  političko devastiranje pozicije i položaja Bošnjaka u gradu Mostaru. 

- Provođenje Odluka Ustavnog suda koje se odnose na grad Mostar bez zaštitnih mehanizama o ravnopravnosti naroda i građana značilo bi pobjedu projekata i programa koji su nas vodili u propast i nestanak. Ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze Bošnjaci u Mostaru, prije svih, od političkih predstavnika probosanskih partija zahtijeva da se krajnje odgovorno posvete općem nacionalnom interesu jer ako se ostvari ideja Mostara kao „hrvatskog stolnog grada" uzalud je bila i borba za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu. Bila bi to potpuna kapitulacija pred općim vrijednostima humanizma i univerzalnim načelima prava i sloboda.

skupstina-miz-mostar-02-2012-1

Bila bi to kapitulacija pred zavjerama zlonamjernih međunarodnih faktora. Takvih rješenja, „ili se podčinite ili se iselite s ovih prostora", bilo je i u ratu. Nismo se ni tada, niti sada s takvim rješenjima pomirili, niti se ičija slobodarska svijest može pomiriti sa marginaliziranjem društveno-političkog položaja Bošnjaka u Mostaru.

Stoga, pozivamo političke predstavnike svih probosanskih stranaka, pojedince i institucije da se, bez obzira na međusobne stranačke razlike, ujedine u čvrstu političku platformu i da se jedinstvenim političkim stavovima suprotstave daljem devastiranju grada Mostara i na taj način učine sve kako bi se u Mostaru očuvale općeljudske vrijednosti i jednakosti naroda koji u njemu žive, navodi su u pozivu Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Mostar.