A+ A A-

Teta Vera, 'alal ti vera

nazif-horozovicPiše: Nazif Horozović

Država Bosna i Hercegovina svojim ustavom i zakonima garantuje svakom njenom državljaninu sva njegova prava u koja spadaju i ona vjerska. Kako vrijeme ide i kako antiteistički pokret u BiH poprima jedan veoma agresivan način zastrašivanja, vrlo je vjerovatno da bi se u BiH mogla desiti nova Francuska, gdje se vjernicama muslimankama zabranjuje nošenje neke odjeće koju su izabrale i koja je u skladu sa njihovim vjerskim ubjeđenjem. Takav scenario nam je najavila i vječita zaštitnica sekularne države i civilnog društva od vjere, vjeronauke i Islamske zajednice teta Vera Jovanović.

Gostujući u emisiji „Crta" BHRT-a je izrekla brojne neistine, a njen sagovornik u ulozi voditelj, inače prema izvještaju drugih medija nekvalifikovani kadar Javnog servisa Amarildo Gutić se ponosno smiješio i svoju ideološku „šeficu" s ljubavlju promatrao kako govori „argumentovano" o vjeri, vjernicima i vjerskim zajednicama. Iako se ovom samozvanom i samoukom novinaru spočitava nedostatak stručne spreme, na njemu je očita nevjerovatna trema i nedopuštena slaba ili nikakva elokvencija u skoro svakoj emisiji. Drhtao je k`o list na jablanu kada je obavljao razgovor sa Milom Dodikom u njegovim dvorima, a osmjeh od uha do uha nije napuštao njegovo lice kada ga je Mile ironično hvalio da je dobar novinar. Ti i takvi kada biraju teme ne smiju se usuditi govoriti o Miletu i njegovim mutnim radnjama, o kriminalu i njegovim jatacima koji kolju ljude u sred Sarajeva, već se okomio na Islamsku zajednicu i zadnjih nekoliko emisija konstantno „pokazuje mišiće" na vjernicima zanemarujući suštinske probleme ove države.

Emir Suljagić i ne znam ti koja ostavka

Jedino su Rijasetov portal, TV1 i Slobodna Bosna govorili o stvarnom razlogu posljednje ostavke mlađahnog ministra u vladi KS Emira Suljagića. Nikada se nije procesuirala niti jedna osoba koja je mlađahnom ministru slala tobožnje prijetnje. Vrijeme u kojem živimo je puno dezinformacija, laži, krivog predočavanja i manipulacije, ali ovo što rade antiteističke grupe okupljene oko SDP-a i nekolicine medija prelazi svaku mjeru. Ministar Suljagić je dao ostavku zbog pritisaka od stranačkog šefa i to je jedino tačno, a to što je njemu, k`o bajagi neko prijetio, to nema nikakve veze sa njegovom ostavkom. Ovi na koje se poziva ministar prijete, a on ne prijeti već „skida glave". Poznatom dirigentu i direktoru muzičke škole Ilidža Mehmedu Bajraktareviću zbog kritike je „odrubio glavu" bez ikakvih prijetnji, a i drugima je dobro zatvorio usta kako ne bi i oni dobili ono što je Bajraktarević dobio. A ono što je poražavajuće za bh novinarstvo je da niko osim nekolicine nije imao hrabrosti da natjera istog tog ministra da konačno prestane lagati one od čijih novaca je dobivao platu i da kaže stvarne razloge ostavke koje su pomenuli gore navedeni mediji.

I kada je u emisiji „Crta" teta Vera Jovanović govorila o ljudskim pravima svih građana, vjerovatno nije mislila na suprugu ministra u ostavci koji zna da mariše ne samo svoje političke i ideološke neistomišljenike, već i svoje ukućane i članove porodice. Očekivao sam od zaštitnice ljudskih prava koja je uz to i žena da stane u zaštitu jednoj unesrećenoj ženi koja je, sticajem okolnosti, supruga njenog omiljenog ministra Suljagića, ali je ona i dalje insistirala kako njena podrška ministru u ostavci ostaje na snazi, zbog, tobože, reformi koje je on krenuo da realizuje.

Eh taj sekularizam i ta vjeronauka

Kada sam gledao taj famozni razgovor nisam mogao sebi doći kada sam čuo neke njene izjave i koliko je neprihvatljivo za osobu koja učestvuje u javnom životu da svoju priču temelji na neoprostivom neznanju. Jedna od tih izjava je i sljedeća: „Prema nekim mišljenjima ljudi koji se bave i naučno proučavaju sekularizam, postojanje vjeronauke u školama su okarakterisali kao direktan atak na sekularizam."

Iz ovog dijela se vidi nevjerovatno nepoznavanje evropske prakse i evropskog poimanja sekularizma. Naši antiteisti u BiH se prave veći antiteisti od Marksa i Engelsa, pa bi s toga, po logici tete Vere, obrazovni sistem Evropskih zemalja trebalo prilagoditi obrazovnim sistemima SSSR-a i SFRJ iz 1960. Ono što je istina jeste da je postojanje vjeronauke direktan atak na komunističku državu, a ne na sekularnu državnu koja teži priključivanju Evropskoj uniji.

Ono što je tačno je sljedeće:

U Austriji je izvođenje vjeronauke omogućeno svim priznatim vjerskim zajednicama pod uslovom da imaju određeni broj učenika. Islam je jedna od tih zajednica i islamska se vjeronauka godinama izvodi u austrijskim školama.

U Njemačkoj ustav garantuje vjeronauku u državnim školama kao normalan predmet.

U Engleskoj je vjeronauka dio nastavnog plana, s tim da roditelji koji imaju rezerve prema predmetu mogu povući svoju djecu. Roditelji imaju mogućnost povući svoju djecu i sa časa muzike koji ima vjerski sadržaj, kao i sa časova plivanja. Oni još mogu zahtijevati da njihova djeca na časovima fizičkog odgoja nose odjeću koja im pokriva cijelo tijelo, te odvojene posebne svlačionice.

Ako Austrija, Njemačka i Engleska nisu sekularne države, ne znam ko bi to mogao biti? I predsjednik Rusije, u jednoj od kolijevki komunizma, najavljuje pokretanje vjeronauke u odgojno-obrazovnim institucijama države. Jedino teta Vera, Emir Suljagić i grupa antiteista iz BiH nikako ne mogu prežaliti postojanje vjeronauke u školskim ustanovama.

I jednu od brojnih neistina koju je izgovorila da nigdje u Federaciji BiH nije postojao alternativni predmet vjeronauci, Tuzlanski kanton je demantira. I da nije postojao nigdje u Federaciji BiH, treba li zbog toga ukinuti vjeronauku ili bi ministarstva obrazovanja trebala uvesti alternativni predmet. Sve vjerske zajednice su izrazile dobrodošlicu alternativnom predmetu u škole, ali nakon što su polazne ankete bile porazne za ove antiteiste, njihov prvak ministar Suljagić je ponudio djeci „ništa". Neka smo i to doživjeli da neko iz politike i zvanično ponudi „ništa".

Djeca u Sarajevu diskriminirana a u Livnu punopravna

Ista ta Vera Jovanović u pomenutoj emisiji je govorila o diskriminaciji djece u Sarajevu koja nisu većinska, misleći na djecu hrvatske i srpske nacionalnosti kao da je Islamska zajednica ili bilo koja druga vjerska zajednica zabranila da oni imaju vjeronauku. Zašto djeca srpske i hrvatske nacionalnosti nemaju vjeronauku u Kantonu Sarajevo trebala je pitati svoga ljubimca, ministra Suljagića, a ne uvjetovati većinskoj djeci koja pohađaju vjeronauku da prestanu pohađati kako bi svi bili ravnopravni. Da nisam siguran da je to zloba i zalaganje za eliminaciju vjerničkih prava, mislio bih da pomenuta žena ima velikih problema sa rezonovanjem stvari.

Da, zasmetalo je teti Veri što neka djeca srpske i hrvatske nacionalnosti u Sarajevu nemaju svoju vjeronauku, a joj nije zasmetalo što bošnjačka i srpska djeca u Livanjskom kantonu, naprimjer, uče samo Hrvatski jezik, Hrvatski zemljopis (Geografiju), Hrvatsku povijest (Historiju)... Kao da žive u Hrvatskoj i da su državljani Hrvatske i idu u neku privatnu školu u sklopu nekog Hrvatskog konzulata. Da li je to u skladu sa Ustavom BiH i je li to ljudsko pravo Hrvata da kroatiziraju Bošnjake i Srbe? A u entitetu RS da ne govorim šta sve uče djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti... I sve to nije zasmetalo teti Veri Jovanović, već joj je trn u oku što nebošnjačka djeca u pojedinim školama KS nemaju pravoslavnu ili katoličku vjeronauku.

I elementarno nepoznavanje zakona o obrazovanju koji nigdje ne obavezuje pohađanje vjeronauke, a što ona potvrđuje, govori da se radi o osobi koja je naslijedila sada aktivnog političara Dizdarevića mlađeg i da su ovo početni koraci jedne buduće SDP-ovske zvijezde na nekoj savjetodavnoj ili ministarskoj poziciji.

I vjernici, po prof. Imamoviću, imaju neko pravo

I na kraju je poentirala jasnim zaključkom da žene u BiH nemaju pravo nositi maramu i uz to raditi u nekoj državnoj instituciji i da je to njen stav na kojeg je očito ponosna, što nema ni u Sjevernoj Koreji, a kamoli u normalnoj zemlji koja poštuje minimalna ljudska prava.

Naravno, njen izvor iz kojeg crpi prava koja imaju vjernici je dnevna novina Oslobođenje u kojem je nekada prof. Imamović (vjerovatno misli na prof. dr. Mustafu Imamovića) napisao u „natpisu", kako ga ona naziva, da i vjernici imaju neka prava. 

Šta nas očekuje s tetom Verom?

Ako se teta Vera nastavi baviti ljudskim pravima, „imigracioni centri" za vjerničku populaciju će biti neminovnost. Ona poziva na izmjenu Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini i donošenje novog zakona koji će vjerničku populaciju stjerati u torove, napraviti vehabijama i ekstremistima, te na način kako samo oni znaju, uspostaviti jednoumlje i ateizaciju bosanskohercegovačkog društva sa posebnim osvrtom na dva grada sa najvećom bošnjačkom populacijom; Tuzlu i Sarajevo.

Iskreno se nadam da će teta Vera Jovanović i njoj slični prestati brinuti o pravima bilo koga, a pogotovo ne pravima vjernika, jer ih tada sigurno nećemo imati. I nakon svega što je izgovorila moramo konstatovati: Teta Vera, 'alal ti vera!