A+ A A-

Članarina IZ Švedske preko Uprave za oporezivanje

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُونوا أَنصَارَ اللَّهِ
O vjernici, pomozite Allahovu vjeru..." (Es-Saff, 14)
 

„O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti..." (Muhamed, 7)  

muhamed-mahmutovic-3Piše: Muhamed Mahmutović

Upravni odbor Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj (IZBuŠ) dobio je prije kratkog vremena historijski važnu obavijest od poreske uprave ove države, da će se moći članarina za članove zajednice obračunavati preko poreza. Time su švedske vlasti pokazale da IZBuŠ smatraju ozbiljnom zajednicom, a upravnim odborima džemata će sigurno pasti veliki teret svakodnevne brige, kako u ovim teškim vremenima ekonomski održati opstanak džemata.

IZBuŠ danas okuplja oko 12.000 članova kroz 26 lokalnih džemata. To su članovi koji vode računa o svojoj zajednici, plaćaju članarinu, i kroz druge vidove angažmana učestvuju u razvoju Islamske zajednice u Švedskoj. Udio države u finansiranju vjerskih zajednica, posebno nakon 2000. godine, kada je Švedska crkva odvojena od državnog finansiranja, prilično je zanemariv. Ekonomska osnova na kojoj se zasniva rad džemata, a i Zajednice, je članarina i dobrovoljni prilozi članova.

Nekoliko zadnjih godina Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj ozbiljno razmatra mogućnost naplate članarine putem Poreske uprave. Mogućnost je to koju već duže vremena koriste druge vjerske organizacije u Švedskoj. Inicijativa o naplati članarine putem Uprave za oporezivanje je krenula još 2007. godine, da bi na vanrednoj Skupštini IZBuŠ-a u oktobru mjesecu 2008. godine, većinom glasova, donesena odluka o pokretanju postupka u cilju naplate članarine putem Poreske uprave. Trebalo je ispuniti dio zahtjeva koji je u tom cilju postavila Švedska vlada. Na pomenutoj Skupštini izglasan je i procenat, 0.7% koji bi važio u slučaju da Švedska vlada udovolji našem zahtjevu. To bi značilo da Uprava za oporezivanje automatski preusmjerava sredstva od članarine Islamskoj zajednici i to 0,7% od bruto godišnjeg prihoda.

Po ispunjavanju postavljenih uslova, nadležno ministarstvo je 3. novembra 2011. godine donijelo odluku da se našoj Zajednici odobri zahtjev. Ovim je naša Zajednica postala prva Islamska zajednica u Švedskoj koja je uspjela ući u ovakav sistem naplaćivanja članarine. Ovaj vid plaćanja članarine znači i malo veće izdvajanje na ime članarine, tako da to garantuje IZBuŠ sigurnu budućnost. Ono što je posebno bitno kad je u pitanju ovaj sistem naplate članarine je da je članarina za sve ista. Svi plaćaju 0.7% od svog bruto dohotka. Oni koji imaju mala primanja, malo plate članarine, malo im i ostane. Oni koji imaju veća primanja, više plate ali im više i ostane. I ovdje se u ovom slučaju nazire solidarnost jačih u odnosnu na slabije. Jači, inače u islamu, moraju biti solidarni sa onim slabijim.

Od kada na snagu stupa nova članarina?

Nova članarina i novi način plaćanja članarine počinje se primjenjivati od 1. januara 2013. godine. U 2013. godini članovi su samo oni koji PRISTUPNICU potpišu najkasnije do 31. oktobra 2012. godine. Pristupnica se može naći u sve i jednoj lokalnoj Islamskoj zajednici u Švedskoj. Pristupnicu (saglasnost) može potpisati svaki punoljetni musliman i muslimanka koji prihvata Statut Zajednice i Statut svog lokalnog džemata.

Raspodjela sredstava članarine

Članarina se prikuplja i administrira centralno. Prikupljena sredstva se vraćaju džematima, umanjena za administrativne troškove Zajednice prema odluci Skupštine.

Ekspertna grupa koja je pomagala upravnom odboru da iznađe najbolja rješenja za prelazak na ovaj način naplate sigurna je da će ovaj sistem biti koristan za Zajednicu. Moj skromni doprinos ovom važnom projektu je da informišem Bošnjake u Švedskoj o važnosti ovog projekta, kako bi što prije potpisali pristupnice i projekat zaživio. Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da nam na tom putu bude od pomoći!