A+ A A-

Sergija za Džudža Džaferovu džamiju

dzudza-dzaferova-dzamija-tomislavgradRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 3. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 13. oktobra 2011. godine, donio odluku da se na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore organizira sergija za pomoć u sanaciji Džudža Džaferove džamije u Tomislavgradu.

Džudža Džaferova džamija je, u svom originalnom obliku, pripadala tipu jednospratnih džamija od kamena, pokrivenih kupolom sa sofama ispred ulaznog dijela i kamenom munarom.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 3. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 13. oktobra 2011. godine, donio odluku da se na cijelom području IZ-e u BiH i Bošnjačke dijaspore organizira sergija za pomoć u sanaciji Džudža Džaferove džamije u Tomislavgradu.

Džudža Džaferova džamija je, u svom originalnom obliku, pripadala tipu jednospratnih džamija od kamena, pokrivenih kupolom sa sofama ispred ulaznog dijela i kamenom munarom.

Nije poznata tačna godina podizanja džamije jer nema puno historijskih podataka za ovu džamiju, ali se pouzdano zna da je podignuta prije 1615. god. kada je spominje putopisac hadži-Jusuf, mujezin džamije. Za dobrotvora Džafera se zna da je bio beg ili aga, ali se ne zna da li je Džudža prezime ili nadimak (u značenju: čovječuljak). Pretpostavlja se da je Džafer iz porodice Kopčić, gdje je ovo ime bilo često.

Godine 1791. je usljed eksplozije baruta u gradu tvrđavi (Seddidžedidu), džamija teško stradala. Nakon toga, umjesto kupole džamije napravljen je četverovodni krov, a na mjestu sofa podignut je čvrsti objekat pokriven jednovodnim krovom.

Godine 1977. promijenjen je pokrov dograđenog dijela, i ovaj aneks dobija krov sastavljen od tri kupole pokrivene bakrom. Nakon toga, 1988. god. povećana je visina munare na 33 metra.

Tokom rata u BiH džamija nije znatnije oštećena. 1993. godine pokušalo se sa paljenjem džamije, ali je podmetnuti požar brzo ugašen. 1997. godine je u cilju rušenja munare u džamiju postavljena eksplozivna naprava na katu hajata pored same munare te je tom prilikom uništen dograđeni dio, a munara je ostala neoštećena.

Naredne, 1998. godine izveden je projekat rekonstrukcije uništenog dijela džamije koji je ujedno predviđao i izgradnju betonske kupole umjesto četvorovodnog krova što nije urađeno. Projekat je uradio arhitekta Hasan Dizdarević.

Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad je 2009. godine izradio Glavni projekat rekonstrukcije kamene kupole. Nakon dobivanja dozvole od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja, te saglasnosti Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, pristupilo se radovima na rekonstrukciji. Radovi su okončani 2011. godine

Radovi su podrazumijevali:

  • 1. Uklanjanje postojeće krovne konstrukcije,
  • 2. Zidanje tambura od kamena,
  • 3. Zidanje kupole od kamena sedre,
  • 4. Ugradnja kamenog ukrasnog vijenca na tamburu džamije,
  • 5. Ugradnja kamenog ukrasnog vijenca u unutrašnjosti džamije ispod same kupole,
  • 6. Pokrivanje kupole bakarnim limom,
  • 7. Probijanje nova tri prozora na kibla strani koji su nekada bili zazidani,
  • 8. Uklanjanje dotrajale vanjske fasade na džamiji,
  • 9. Izrada nove fasade na džamiji,
  • 10. Ugradnja bakarnih oluka,
  • 11. Ugradnja demira na donje prozorske otvore džamije. 

Cijena svih navedenih i dodatnih izvršenih radova iznosila je oko 350.000,00 KM. 

Džamija nije, još uvijek, u potpunosti sanirana te je potrebno pristupiti izvođenju niza radova kako bi objekat u potpunosti bio funkcionalan. Naime, radi se o slijedećim radovima:

  • 1. Izmjena postojeće podne konstrukcije i ugradnja nove sa izolacijom i grijanjem,
  • 2. Rekonstrukcija mahfila, uklanjanje postojećih i izrada novih,
  • 3. Rekontsrukcija mihraba i mimbere,
  • 4. Uklanjanje unutrašnje fasade i izrada nove fasade,
  • 5. Izrada kaligrafije u unutrašnjosti džamije. 

Cijena ovih radova iznosi oko 220.000,00 KM. 

Stoga je donesena odluka da svi hatibi na području IZ-e u BiH i dijaspori da u petak, 24. februara 2012. godine, organiziraju, putem sergije, prikupljanje priloga za sanaciju Džudža Džaferove džamije u Tomislavgradu, Medžlis IZ-e Tomislavgrad.