A+ A A-

„Nebo iznad Srebrenice" optužuje Ujedinjene narode

nebo-iznad-srebreniceU Berlinu je početkom februara okončana produkcija dugo očekivanog dokumentarnog filma Nebo iznad Srebrenice, reditelja Philipp Ruch, poznatog BH javnosti po organizaciji najveće komemoracije žrtvama srebreničkog genocida održanoj u Njemačkoj 2009. godine, te projektu Stub srama, kojim se ukazalo cijelom svijetu na genocid koji su počinile snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici. Film Nebo iznad Srebrenice na potpuno novi način, donoseći tajne protokole Glavnog štaba UN-a, prikazuje izvorne snimke razgovora generala UN-a uoči katastrofe u Srebrenici. Vrhovno rukovodstvo UN snaga, koje je boravilo u Zagrebu, komuniciralo je sa sjedištem UN-a, a to su zabilježile kamere. Međutim, snimci nikada nisu došli do javnosti. Film Nebo iznad Srebrenice priča ovu priču, donosi ekskluzivne snimke i stoga će njegovo pojavljivanje izazvati brojne kontroverze i podići prašinu, optužujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

- Film je neka vrsta "Making Of" genocida. Govori o tome ko je u sjedištu UN-a odgovoran za ono šta se desilo u Srebrenici. Cijeli svijet misli da su to isključivo pripadnici Holandskog bataljona, ali glavna osoba koja je odlučila da se ne zaštiti više od 40.000 civila je francuski general Bernard Janvier, kazao je Philipp Ruch.

Film Nebo iznad Srebrenice još uvijek nije bio u kinima niti je imao TV projekciju. Prema riječima reditelja, očekuje se njegova projekcija u nekoliko gradova BiH, potom u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, USA, ali i svim drugim mjestima gdje žive građani Bosne i Hercegovine. Urednik filma je Firas Sabbagh.

Film se može naručiti na politicalbeauty.weebly.com po cijeni od 9,95 a prihod od filma bit će u punom iznosu upotrijebljen za novi projekat usmjeren u rasvjetljavanje istine o genocidu u Srebrenici.

(www.bosnjaci.net)