A+ A A-

Dodijeljen halal certifikat za "Sava Semberija"

Agencija za certificiranje halal kvalitete je u utorak, 13. februara 2012. godine, organizirala svečanu dodjelu certifikat firmi PI Sava Semberija doo Bijeljina.  Svečanost je organizirana u prostorijama kompanije u Bijeljini.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, menadžment i uposlenici firme PI Sava Semberija doo Bijeljina. Halal certifikat direktorici firme, gospođi Jagodi Krsmanović uručio je direktor Agencije, Amir Sakić.

halal-certifikat-crna-gora-2011

„Želja nam je da pored uvođenja standarda ISO 9001:2008 i HACCP sistema, svoju proizvodnju uskladimo i sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010, te da budemo još konkurentniji kako na domaćem tako i na ogromnom svjetskom halal tržištu" kazala je direktorica Krsmanović.

„U ukupnom pogledu, halal certificiranjem kompanije Sava Semberija proširena je ukupna paleta ili asortiman halal certificiranih proizvoda koji su dostupni halal potrošačima na domaćem i regionalnom tržištu. Također, posmatrajući kretanja na svjetskom halal tržištu, uočava se sve veća tražnja za halal prerađevinama od voća i povrća što čini konkurentnim ovu vrstu proizvoda. Veoma je značajno da Sava Semberija izlaskom na svjetsko halal tržište može povećati svoje proizvodne kapacitete a samim tim i povećati količine voća i povrća koje otkupljuje od primarnih poljoprivrednih proizvođača u BiH" rekao je direktor Sakić

Osnovna djelatnost Prehrambene industrije "Sava Semberija" je prerada voća i povrća koje se uzgaja na domaćim terenima.  Kompanija Sava datira iz 1947. godine a krajem 2009. godine kompanija je privatizovana, te je nastavila rad u obnovljenim pogonima koristeći savremenu tehnologiju za preradu voća i povrća.

Procesom halal certificiranja obuhvaćen je cjelokupni sistem proizvodnje i prerade voća i povrća u kompaniji (džemovi, kompoti, salate, ajvar, pinđur, krastavci, i drugi proizvodi). Proizvodi Sava Semberija svoje mjesto su našli na domaćem i tržištima Crne Gore, Srbije, Njemačke.

(www.halal.ba)