A+ A A-

Prokletstvo bošnjačke politike

 saff-310Piše: Ezher Beganović

Snježna mećava zaledila je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Sve izgleda kao da se ponovo zaratilo. Bosanci i Hercegovci ovih dana imaju samo jednu želju, da prežive ovaj ledeni februar i dočekaju bolje dane. Svi ostali problemi, koji svih ovih postratnih godina opterećuju bosanskohercegovačko društvo, pali su u zaborav. Tako je u zaborav pao i još jedan veliki poraz bošnjačke politike koji se dogodio pred sami početak spomenute zimske mećave kada su bošnjački političari iz redova SDA i SDP-a dali svoj glas za pogubni Zakon o popisu stanovništva i Zakon o ličnim kartama i na taj način omogućili srpskoj politici ispunjenje njihovog višegodišnjeg cilja.

Političari bez vizije 

Ponašanje bošnjačkih političara prije, u toku i nakon izglasavanja Zakona o popisu stanovništva i Zakona o ličnim kartama daje nam pravi uvid ko su i kakvi su danas ti naši, bošnjački političari. Najbolji opis današnjih bošnjačkih političara u zadnje vrijeme dao je, vjerovali ili ne,  Milorad Dodik. „ ... Da želim loše bošnjačkom narodu trebao bih da stanem u bilo kakvoj polemici sa bošnjačkim političkim strukturama i da bošnjački narod prepustim njima, jer su dovoljno sposobni da unište taj narod. Političari koji nemaju viziju za narod najveće su prokletstvo Bošnjaka", rekao je  Milorad Dodik krajem decembra prošle godine. Upravo je poraz  bošnjačke politike na Zakonu o popisu stanovništva i Zakonu o ličnim kartama najbolji pokazatelj da je Milorad Dodik precizno i tačno opisao bošnjačke političare i ono šta nas Bošnjake u budućnosti očekuje sa njima.

Politički predstavnici Srba iz Republike Srpske tri godine su uporno i ultimativno zahtijevali da se usvoji Zakon o popisu stanovništva u kojem će se popisivati samo državljani Bosne i Hercegovine koji imaju prebivalište ili boravište u Bosni i Hercegovini, da se građani izjasne o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti, da član 48, koji je kao i u Ustavu Bosne i Hercegovine i entiteta predviđao da do okončanja povratka osnov formiranja vlasti na svim nivoima bude etnička struktura stanovništva iz popisa 1991. godine, ne može biti dio ovog zakona. Milorad Dodik je pune tri godine kočio svaki napredak Bosne i Hercegovine dok se ne usvoji njegov prijedlog ovog zakona. Isto tako, bošnjačke političke stranke, prije svega SDA i SDP su tri godine kategorički bili protiv usvajanja ovakvog zakona.  Tokom tih godina ovako su govorili Sulejman Tihić i njegovi politički i stranački istomišljenici.  „ SDA neće glasati za zakon o popisu stanovništva niti u Vijeću ministara BiH niti u parlamentu BiH", rekao je jučer Tihić za Nezavisne, podsjetivši kako se SDA ranije protivila popisu stanovništva jer bi, bez snažne podrške okončanju procesa povratka, značio legalizaciju etničkog čišćenja. "Revidirana strategija provedbe Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, kreditno zaduženje od 500 milijuna KM za pomoć povratku izbjeglih i raseljenih te popis stanovništva dio su istog paketa i jedno bez drugog ne ide".  Sredinom 2010.godine, Klub poslanika SDA u Parlamentu BiH svoju podršku zakonu o popisu stanovništva uslovio je ispunjavanjem zahtjeva koje je utvrdilo Predsjedništvo ove stranke, a to je da se njime obuhvate izbjeglice i raseljena lica, odnosno svi državljani BiH, da se do sredine ove godine obezbijedi oko 500 miliona KM za povratak, te da se rezultati popisa primjenjuju nakon opštih izbora 2014. godine, odnosno nakon pune implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma. Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Bakir Izetbegović rekao je da je saglasan da BiH treba popis zbog pristupa evropskim fondovima, ali da ova stranka neće podržati predloženi zakon bez ispunjavanja navedenih uslova.

"Popis stanovništva potreban je BiH kao statistička, ekonomska i razvojna kategorija, ali ne na način na koji ga je predložilo Vijeće ministara, mimo volje ministara Bošnjaka. To nije zakon o popisu stanovništva, nego zakon koji legalizira genocid i etničko čišćenje. Tražimo da se popisuju državljani BiH prema mjestu prebivališta, tamo gdje imaju ličnu kartu, bez obzira da li se nalaze u mjestu prebivališta na dan popisa", rekao je nedavno Šefik Džaferović, poslanik SDA u Parlamentu BiH. A generalni sekretar SDA Amir Zukić je nekada ovako govorio "SDA je apsolutno protiv izjašnjavanja o jeziku, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, na popisu građani se trebaju evidentirati kao - građani".  I na kraju citiramo platformu SDP -  SDA, glavni dokument o ponašanju  SDA i SDP kao koalicionih partnere u vođenju politike.  Platformom je predviđeno... Popis stanovništva trebalo bi da bude proveden 2011., s tim da se podaci o etničkoj strukturi prema popisu iz 91., primjenjuju do okončanja pregovora sa Evropskom unijom o sticanju statusa punopravnog članstva". 

Istina sa više strana 

Pune tri godine bošnjačke političke stranke su kategorički poštivale svoje principe o popisu stanovništva. A onda, početkom februara ove godine SDA i SDP odustaju od svih svojih zahtjeva o popisu stanovništva i prihvataju sve ono što je Milorad Dodik tražio. Samo nekoliko dana nakon ovog povlađivanja zahtjevima srpske politike iz RS-a, SDA i SDP su još jednom pokleknuli i prihvatili Dodikov zakon o ličnim kartama kojim je predviđeno da se uvede entitetsko državljanstvo. Nekoliko dana prije usvajanja Zakona o ličnim kartama iz SDA su stizali ovakvi stavovi. „ Mi smo to pitanje već jednom riješili i to prije deset godina. Mislim da oni koji sada ponovno otvaraju, to rade s ciljem kako bi se proizvodili problemi. Sasvim je dovoljno da u ličnoj karti stoji državljanstvo BiH, jer uvođenje entitetskog otvara brojna pravna pitanja".

Nakon što je pristala na ultimatum Milorada Dodika oko popisa stanovništva i ličnih karata SDA je organizirala pres konferenciju sa koje je zabrinutoj javnosti poručila: „Niko neće biti zadovoljan rezultatima popisa stanovništva, ali moramo se suočiti sa istinom".

Istina koju nam nudi bošnjačka politika u stranačkim licima i djelima koalicije  SDA  - SDP i sa kojom se moramo suočiti ima mnogo strana. Jedna strana istine je da su srpski političari iz Republike Srpske, nakon ovih poraza bošnjačke politike konačno shvatili koju političku taktiku trebaju slijediti. Ucjene i prijetnje su taktika pred kojom će bošnjački političari na kraju uvijek popustiti ( Slikovit opis kako bošnjačka politika popušta pred ucjenama koje dolaze iz Republike Srpske izrekla je FTV u 2.dnevniku nakon usvajanja Zakona o ličnim kartama. Naime, pokušavajući opravdati poraz koalicije SDP - SDA voditeljica kaže. „ Da nije usvojen ovaj zakon RS bi krenula u donošenje zakona o vlastitim ličnim dokumentima". ). Također, Nije bitno koliko godina će se opirati, kao i u slučaju poraza na  popisu stanovništva i ličnih karata, bošnjački političari su dokazali da će na kraju ipak popustiti. Ismijavajući se sa navedenim porazima SDA i SDP-a, Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH kaže. „ Mi provodimo postupak demokratizacije Stranke demokratske akcije i njenog privikavanja na evropske standarde i ja mislim da će to biti završeno".  

Druga strana istine je ponašanje međunarodne zajednice prema našoj zemlji. Poznato je da svi oni koji se ne slažu sa antidržavnom, separatističkom politikom Milorada Dodika na sve načine pokušavaju ubijediti međunarodnu zajednicu da je Dodik kriv sa stalno nazadovanje BiH na putu evropskih i NATO integracija. Nažalost, bošnjački političari su potpunim odustajanjem od svojih zahtjeva i protivljenja po pitanju Zakona o popisu stanovništva, odnosno pristajanjem na sve ono što je ultimativno tražio Milorad Dodik istovremeno prihvatili krivicu za neusvajanje ovog zakona i za to što je BiH jedina zemlja u kojoj prošle godine nije održan popis stanovništva. U ovom slučaju Milorad Dodik i srpska politika iz RS-a nije kriva što je BiH zakasnila za predviđenim napretkom. Dakle, međunarodna zajednica, tj. dio međunarodne zajednice koji se kalkulantski odnosi prema BiH sada će imati argumente da nije istina da je Milorad Dodik najveći dušmanin Bosne i Hercegovine.

Treću istinu bošnjačke politike na svojoj koži najviše osjeti bošnjački narod. Bošnjački narod je ogorčen navedenim ponašanjem svojih političara. Primjer koji navodimo slikovito odražava ogorčenost Bošnjaka prema svojim političarima. Na adresu visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka ovih dana upućeno je pismo od strane bošnjačkih organizacija iz dijaspore. „ U ime Bošnjaka u Sjevernoj Americi, Australiji, i žrtava genocida i etničkog čišćenja obraćamo Vam se kao nadležnom autoritetu za sprovedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma da spriječite zakonodavne prekršaje ljudskih prava Bošnjaka u dijaspori vezano za popis stanovništva i oporezivanje imovine u manjem entitetu u BiH.  Zbog političke inertnosti ili nesposobnosti bošnjačkih političara u BiH, jedina nada za prognane Bošnjake predstavlja Ured visokog predstavnika koji je nažalost oslabio u zadnjem periodu zbog nedostatka angažmana međunarodne zajednice. Pozivamo vas da zaustavite ovu agresiju na protjerane Bošnjake i da poduzmete sve korake, uključujući i bonske ovlasti, da se spriječi nastavak agresije i etničkog čišćenja Bošnjaka u RS". Ovo je prvi put da Bošnjaci pozivaju visokog predstavnika da ih zaštiti od bošnjačkih političara. To je ta tragična istina sa kojom su bošnjački narod suočili njegovi političari iz redova SDA i SDP-a (nažalost, i druge bošnjačke političke stranke vode sličnu pogubnu politiku). Zakone o popisu stanovništva, ličnim kartama izabrali smo kao slikovit primjer prokletstva aktuelne bošnjačke politike. Slična je situacija i u slučaju brojnih drugih zakona. Bošnjački političari korak po korak gube ono što su hrabri patrioti odbranili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Teško je u ovim danima biti optimističan. Snježna mećava i bošnjački političari nas stalno drže u minusu!

(Saff br. 310, 10. februar 2012. godine)