A+ A A-

Mevlud svečano obilježen i u bošnjačkim džematima u Australiji

U subotu i nedjelju 4. i 5. februara 2012. godine u Bošnjačkoj islamskoj zajednici u Sydneyu, a u džamijama u Smithfieldu i Penshurstu učenjem mevluda obilježen je dan rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

Obilježavanje dana rođenja Muhammeda a.s u Sydneyu započelo je prvo u subotu 4. februara 2012. godine u Smithfield džamiji između akšama i jacije namaza. Mevludskom programa prisustvovao je značajan broj Bošnjaka i Bošnjakinja. Nakon klanjanja akšam namaza koji je predvodio Osman ef Balihodžić, imam Smitfildske džamije Jasmin ef Bekrić poselamio je sve prisutne, zatim glavnog imama za Australiju Salih ef Mujalu i Osman ef Balihodžića, a posebno je izrazio dobrodošlicu gostu koji je bio nazočan ovom skupu Dr Arasu Konjhodžiću predsjedniku sabora bošnjačkih islamskih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

mevlud-aust-02-2012-1

Nakon obraćanja Jasmin ef učenjem 2 posljednja ajeta iz Sure El- Bekare iz Kur'ana Časnog koje je proučio vrijedni omladinac Abid Mujala započeo je mevludski program. Uz učešće ostalih izvođača mevludskog programa najveću ljepotu i car mevludskom programu kao i svih ovih posljednjih 15 godina dao je Hor Gazi Husrev-beg koji je predivnim izvođenjem ilahija i kasida oduševio sve prisutne. U horu Gazi Husrev-beg u islamskoj zajednici u Sydneyu više od 20 djevojaka neumorno radi i druži se vježbajući izvedbe novih ilahija pored učešća u našim bosanskim džamijama u Sydneyu ovaj hor je imao i značajnih nastupa širom Sydneya na drugim multikulturnim skupovima. Nakon mevludskog programa i prisutnima su se obratili glavni imam za Australiju prof. hadži Salih ef Mujala. U svojoj poruci  pozvao je sve na slijeđenje puta Muhammeda a.s. a posebno je pozvao bošnjačku omladinu na islamski način života.

Poslije izlaganja Salih ef skupu se obratio i gost iz SAD Dr Aras Konjhodžić. Dr Konjhodžić u svome obraćanju posebno je istakao kako sačuvati Bošnjake u zemljama poput Amerike i Australije. On je istakao da su Bošnjaci na ovu temu u SAD u organizirali poseban naučni skup na koga su pozvali stručnjake iz te oblasti. U najkraćim crtama dr Konjhodžić je prenio poruke sa toga skupa a one su bile sljedeće. Da bi se Bošnjaci sačuvali od asimilacije moraju da imaju sljedeće institucije u kojima ce odgajati svoje buduće generacije a to su prvo džamija zatim škola i kontrola svoje vlastite kuće. Kada to sve Bošnjak bude imao onda mora kontrolisati puteve između ove tri institucije. Dr Konjhodžić je u svome obraćanju informisao prisutne i o stanju Bošnjaka u USA. Istakao je da je danas negdje oko 300.000 Bošnjaka u Americi i da imaju 58 džemata/džamija. Kazao je da im je cilj da dođu do 100 džamija i da uz svaku džamiju imaju i školu.

Nakon završetka izlaganja od strane Dr Konjhodžića mevludski program završen je dovom i klanjanjem jacije namaza. Dovu je proučio Jasmin ef a jaciju i vitr namaz predvodio je Salih ef Mujala. Nakon dove džematlijke islamske zajednice organizovale su kolače i kahvu za sve prisutne koji su svojim dobrovoljnim novčanim prilozima darovali naše sestre. Novac u iznosu od 1150 dolara džematlijke islamske zajednice u Sydneyu uputiće najpotrebnijim u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Sljedećeg dana, u nedjelju 4. Februara, u Penshurst džamiji između akšama i jacije namaza uz prisustvo značajnog broja džematlija ponovo je priređen i proučen mevludi šerif u povodu rođenja Muhammeda a.s. Nakon klanjanog akšam namaza koji je predvodio Jasmin ef Bekrić imam Penshurst džamije Salih ef Mujala poselamio je sve prisutne a posebno je srdačnu dobrodošlicu izrazio gostu iz SAD dr Arasu Konjhodžiću. Isto kao i u Smithfield  džamiji mevludski program uz učenje ilahija i kasida izveo je hor islamske zajednice Gazi Husrev-beg. Nakon završenog mevludskog programa prisutnim džematlijama obratio se prigodnim predavanjem dr Konjhodžić koji je ponovo istakao važnost očuvanja Bošnjaka u prekookeanskim zemljama. Nakon dove i jacije namaza i ovoga puta naše vrijedne sestre, džematlijke islamske zajednice priredile su kolače i kahvu za sve prisutne. I u džamiji u Penshurstu džematlije su dale donaciju za najpotrebnije u BiH u iznosu od 1350 dolara. Molimo Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su uzeli učešće i prisustvovali mevludima u našim džamijama u Sydneyu.

{gallery}slikezamodul/mevlud-aust-02-2012{gallery}