A+ A A-

BiH i kosovska dokumenta

 

nadira-avdic-vllasiAutor: Nadira Avdić Vllasi

Hajde de, nećemo o duelu Dodik-Jovanović u Beogradu. Izuzev da podsjetimo kako Dodik, po ko zna koji put, ponovi da ne voli Bosnu. I da će se baš zato ona raspasti! Još dodade da ta, od njega, nevoljena Bosna, neće nikada priznati Kosovo! GARANTUJE ON, GOSPODAR BiH!

Dodik garantuje nešto u ime Bosne koju mrzi, kao i njeno većinsko stanovništvo. A Bošnjaci je vole. Imaju samo nju, jednu i jedinu, Bosnu i Hercegovinu! Valja im je sačuvati. Pa čak i ako Dodik vjeruje u svoj doživotni mandat, zaboravlja da svaki mandat, pa i doživotni prođe. Nikad ne reci nikad!

Jer, ode Mile Lajkovačkom prugom...bez miraza! A Bosna ostade...

I Bosna i Kosovo!

Imaju ove dvije države nešto potpuno isto: Europske visoke predstavnike! To su kao braća rođena: Valentin Inzko (BiH) i Pieter Feith (Kosovo)!

Poznato je da svoje nadležnosti bosanski EU predstavnik, neće da koristi čak ni protiv onoga ko tvrdi da će uništiti BiH! Zapravo onoga ko vlada skoro polovinom Bosne na način kojim bi da je uništi!

A Europska Unija kao poslala Inzka da tim svojim nadležnostima pomogne da Bosna postane normalna europska država! Neće čovjek ili ne može da radi svoj posao. Može, ali neće!

Evo jednog primjera! Sve zemlje Europske Unije priznale su kosovska dokumenta (pet od njih još nije priznalo Kosovo, ali jeste putna dokumenta) kako bi bilo ipak omogućeno u europskom slobodarskom duhu, kakvo/takvo, slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

Učinile su to i sve zemlje regiona, izuzev Srbije i BiH.

Zna se i zašto Srbija nije. Među ostalim, jer kaže da joj je Kosovo "kolijevka"!

Jer je čineći zločine pokušala da protjera million Albanaca 1999. godine, pa nije uspjela. Jer, u svom Ustavu još uvijek ima Kosovo, kao svoj dio.

Ali zašto Bosna? BiH u svom Ustavu nema Kosovo kao svoj dio. Nikad nije izvršila agresiju niti okupaciju Kosova. Niti je protjerala Albance, a ni činila, ne daj Bože, zločine. I nije joj Kosovo "kolijevka"! Pa zašto onda Bosna ne prizna kosovska dokumenta?

Bolje rečeno, zašto Valentin Inzko, u skladu sa svojim nadležnostima, odbija da se ugleda ne SVE zemlje EU i prizna kosovska dokumenta?

Na ovo pitanje, tajac! Nema odgovora!

Zašto li misle visoki predstavnici EU Inzko i Pieter Feith da između Kosova i Bosne ne treba omogućiti slobodno kretanje ljudi i roba?

To što Dodik kaže da BiH neće nikada priznati Kosovo nema nikakve veze s tim što Inzko neće, u skladu sa svojim nadležnostima, da donese odluku po kojoj će Bosna priznati kosovska putna dokumenta kao što su učinile SVE, baš sve, članice Europske Unije. Skoro je nezamislivo da je moguće nekoj manjini oduzeti pravo da kontaktira sa svojom matičnom državom.

Pa kako da njeguje kulturu, jezik, kako da očuva svoj identitet ako joj je oduzeto osnovno pravo slobode kretanja, odlaska u jedinu državu u kojoj živi većina njihovih sunarodnjaka? Može li iko zamisliti da Srbima iz bilo koje zemlje u regionu nije dozvoljeno da dođu u Srbiju? Jer ona ne priznaje njihova dokumenta! Haha... Ili Hrvatima, ili Mađarima, ili pripadnicima bilo koje manjinske zajednice. Samo je Bošnjacima s Kosova oduzeto to osnovno ljudsko pravo.

Kosovski Bošnjaci su voljom Inzka diskrimirani u odnosu na sve narode i manjine Europe i regiona. Oni su fizički spriječeni da kontaktiraju sa svojim sunarodnjacima, sa svojom matičnom državom BiH! Ne mogu čak ni učenici u nastavi na bosanskom sa Kosova, iz Prizrena ili Peći, iz Bošnjačke mahale na sjeveru Mitrovice, doći u Sarajevo na ekskurziju! Zabranjeno je kosovskim Bošnjacima da posjećuju svoju rodbinu, prijatelje, da studiraju u Bosni...

Zabranjeno im je da se međusobno žene, da dolaze na dženaze, na svadbe... Jer Bosna ne priznaje njihova dokumenta!

Dok Srbi i Hrvati, gdje god da žive, imaju dvojna državljanstva, mogu da glasaju u svojim matičnim državama, dobijaju pomoć...

Pisali su kosovski Bošnjaci Valentinu Inzku i molili ga, zahtijevali, pitali zašto. Forum Bošnjaka Kosova, pa Bošnjački savjet Kosova... Uzalud!

Ne može Inzko uvjeriti kosovske Bošnjake da im ne da Dodik da posjete Bosnu!

Oni znaju da ih to Europska Unija, koju on predstavlja, diskriminira zato što su Bošnjaci, što su muslimani... Da se ne pravimo ludi!

Konkretno, Valentin Inzko i Pieter Feith, koji ne poštuju dokumenta ni onih koje predstavljaju, prave se ludi...

Nikad neće povjerovati kosovski Bošnjaci da Inzko mora da dobije Dodikovu dozvolu da BiH prizna kosovska dokumenta, kako su to učinile sve države EU koje on predstavlja, uključujući i onih pet koje nisu još uvijek priznale Kosovo!

Znaju da Inzko može donijeti tu odluku, ali neće!

A Fejt neće da ga upita zašto neće! Europski, nema šta!

Bravo, EU dvojac: Inzko & Feith!

(www.bosnjaci.net)