A+ A A-

Predivna regionalna mevludska akademija u Čikagu

Chicago, 05. februar 2012. - Subotnji februarski dan 12. rebiul-evvela 1433. h.g. je počeo sa pripremanjem za veliki Mevlud.  Bosanske kuće su se ispunile mirisom pečenih kolača.  Okupljanje na AIC-u je započelo u ranim popodnevnim satima uz pripreme za očekivani veliki skup.  Volonteri Američkog Islamskog Centra su užurbano radili da prvi utisci prisutnih budu savršeni.  Podijum gdje su naši Imami sjedili  je bio uređen sa duhom bosanske kulture i islamskog obilježja.  Hodnici koledža su ispunjeni stolovima kolača koje su bosanske žene pripremale da donesu. 

Učesnici su kroz uredno pripremljeni program prenijeli prisutnima učenja i priče o našem posljednjem pejgamberu Muhamedu a.s.  Prisustvovalo je više od 800 ljudi.  Hafiz Nermin ef. Spahić je otvorio program sa učenjem iz Kur'ana, a zatim su uslijedila učenja iz mevluda na turskom i bosanskom u predivnom izvođenju imama Mukrema ef. Kambera iz NY, Jasmina ef. Latifovića s Floride, Envera ef. Kunića iz St. Louisa, s kojim je došlo oko 50 njegovih džematlija, Muaza ef. Sinanovića iz Kansas Cityja, Nijaza ef. Valjevčića iz Des Moinesa, i dr. Muaza ef. Redžića iz Gd. Rapidsa.  Domaći AIC hor ‘Kerim' i gost ansambl ‘Zahra' iz Michigana su sjajno izveli nekoliko prikladnih ilahija.  Shaykh Muhammad Hisham Kabbani je u svoju zamjenu poslao šejh Tahira Siddiquija koji je kratkim izlaganjem naglasio bitnost obilježavanja ovog dana za nas muslimane. 

mevlud-cikago-02-2012

Pri kraju programa Imam Senad Agić je izjavio da je AIC zajednica pred velikom odlukom kupovine objekta za potrebe i aktivnosti džemata, te da im trebaju sredstva za ostvarenje istog.   Naglasio je da je na svom nedavnom putu u Hjuston i susretom sa turskim vjerskim predstavnicima i značajnim poslodavcima obezbijedio prilog od $100,000, ukoliko isti iznos bude sakupljen te večeri na mevludu.  Ovim se lagano otvorio proces prikupljanja sredstava, koji je uspješno završen sa cifrom od oko $137,000.  Takav nesebičan odziv džematlija i gostiju AIC-a je obilježio veliki Mevlud 4. februara, kao jedan nezaboravan događaj u istoriji naroda islamske vjeroispovijesti sa područja bivše Jugoslavije na američkom tlu.  Imam Agić se srdačno zahvalio prisutnima, a dr. imam Muaz ef. Redžić proučio dovu i time zaključio i svečani  i donatorski program. 

Hodnici koledža su bili ispunjeni selamima i opuštenim sitnim razgovorima poznanika i prijatelja.  Kolači i kahva su tada bili još slađi. 

Ne smijemo zaboraviti spomenuti organizaciju prijevoza mini-autobusima koji su prisutne prevozili na obližnje parkinge.

Svi aspekti u organizovanju ovakvog okupljanja su podarili prisutnima jedan lijep i bogat poklon, a to je osjećaj pripadanje jednoj zajednici, zajednici jednakih, skromnih i poštenih ljudi. 

Neka je svima kabul dolazak na Mevlud, koji nas je duhovno okrijepio i iznova povezao sa Poslanikom islama, ljubavi i milosti.

Lejla Kapidžić