Promo banner

A+ A A-

KBSA i IRGC: Protest protiv kandidature Srbije za mjesto predsjedavajućeg

un-kod-muftije-26-10-2009- Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u saradnji sa Institutom za istraživanje genocida Kanada  (IGK), a u ime žrtava genocida koji trenutno žive u Sjevernoj Americi, najoštrije protestiraju protiv eventualne kandidature Srbije za poziciju predsjedavajućeg 67. Zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Naš protest  baziramo na sljedećim činjenicama:

1. Na temelju velikodržavnog projekta Velike Srbije ("svi Srbi u jednoj državi"), na Republiku Bosnu i Hercegovinu je izvršena oružana agresija, a na okupiranim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine nad Bošnjacima je izvršen zločin genocida.

2. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima čine suštinu zajedničkog zločinačkog poduhvata Srbije i Crne Gore.

3. Namjera toga agresorsko-genocidnog zločinačkog čina, utemeljenog na srpskom velikodržavnom projektu, imao je za cilj zauzimanje Republike Bosne i Hercegovine kao države, te istrjebljenje Bošnjaka ili njihovo svođenje na beznačajnu etničku skupinu. 

4. Agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima su isplanirani od Srbije i Crne Gore sa jasno postavljenim ciljem, naređeni sa nadležnih političkih i vojnih mjesta i izvršeni planski, sistematski i organizovano.

5.  Za istrebljenje Bošnjaka je postojala genocidna zločinačka namjera i genocidni plan.

- Slobodan Milošević je "bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je uključivao i rukovodstvo bosanskih Srba, čiji su cilj i namjera bili da se djelimično unište bosanski Muslimani kao grupa" (ICTY, Tužilac protiv Slobodana Miloševića}.

-  Srbija je osuđena od strane Međunarodnog suda pravde zbog nesprječavanja genocida u Srebrenici 1995 godine.

-  Srbija još uvijek nije prošla kroz procese suočavanja sa zločinima i odgovornošću iz  prošlosti.

-  U Srbiji se još uvijek otvoreno negira genocid koji je potvrđen odlukama Međunarodnog krivičnog tribunala za područje bivše Jugoslavije, Međunarodnog suda pravde i više nacionalnih sudova.

6. Kolaboracionisti velikosrpskog agresora, odnosno zvanična vlast Republike srpske su pod neposrednim rukovodstvom, organizacijom, komandom, učešćem i podrškom država Srbije i Crne Gore okupirali  teritorije Republike Bosne i Hercegovine i učestvovali u genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima nad Bošnjacima.

7. Genocidno rukovodstvo kolaboracionističke tvorevine Republike Srpske, na čelu sa Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom, Biljanom Plavšić i drugima, koju je generirao srpski nacizam i na kostima ubijenih Bošnjaka inaugurirao genocidnu tvorevinu nazvanu republikom, imalo je genocidnu namjeru i genocidni plan o istrebljenju Bošnjaka, po kojem je genocid vršen i izvršen.

Ovo su historijske činjenice, dokazane od više naučno istaživačkih institucija širom svijeta, duboko urezane u svijest žrtava agresije, genocida i drugih oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Bosni i Hercegovini, na osnovu kojih smatramo potpuno neprihvatljivim i moralno i politički štetnim da ministar države odgovorne za najteže zločine bude predložen za poziciju Predsjedavajućeg Generalne skupštine UN, stoji u protestu koji su potpisali mr. Haris Alibašić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, i prof. Emir Ramić, direktor Instituta za Istraživanje genocida Kanada.