A+ A A-

CROPS pred transformacijom u javnu ustanovu

CROPS-SmolucaNa svojoj 28. redovnoj sjednici, koja je održana 20. decembra 2011. godine, Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Elaborat o društvenoj opravdanosti transformacije Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) u javnu ustanovu od kantonalnog značaja.

Ovaj korak Vlade slijedila je i Skupština Tuzlanskog kantona, koja je četrdeset dana kasnije, na svojoj redovnoj sjednici, održanoj 30. januara 2012. godine, također, usvojila ovaj Elaborat.

Tim dvama odlukama je i zvanično pokrenuta procedura za proglašenje CROPS-a javnom ustanovom od kantonalnog značaja, što će umnogome olakšati rad ove ustanove Islamske zajednice u BiH.

Podsjetimo, Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) je osnovan 24. augusta 2004. godine odlukom Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Isti organ Islamske zajednice u BiH je na sjednici 19. novembra 2011. godine donio Odluku o prepuštanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad CROPS-om Tuzlanskom kantonu.

Te odluke, kao i odluka Upravnog odbora CROPS-a o usvajanju Elaborata, omogućile su Vladi Tuzlanskog kantona da pokrene mehanizme koji će, u krajnjem, unaprijediti rad ove specifične ustanove, jedine ove vrste u ovome dijelu Bosne i Hercegovine.

Proglašenje CROPS-a javnom ustanovom od kantonalnog značaja predstavlja korak više u njegovu radu  i, svakako, priznanje društva za napore koji su do sada uloženi. Time je, svakako, krunisana i dobra višegodišnja saradnja CROPS-a i Vlade Tuzlanskog kantona.