A+ A A-

Knjiga „Srodna srca" posvećena sretnom supružnika

srodna-srcaKnjiga „Srodna srca" autora Halita Ertuğrula je na turskom jeziku doživjela 57 izdanja i postala nezaobilazno štivo dolazećih generacija kad je u pitanju litaratura iz bračne tematike.

Svjedoci smo da se u bosanskohercegovačkom društvu vrijednost porodice ugrožava, nagriza sa svih strana od medija do ulice. Nadamo se da će ova knjiga pomoći u odgajanju boljih, jačih generacija dobrih Bošnjana. 

Teme u knjizi „Srodna srca" obrađene su na jedan specifičan način. U odnosu na teorijsko znanje, akcenat je mnogo više stavljen na praktična iskustva.  Pored toga, u prvi plan su izneseni svakodnevni problemi i pitanja koja za svakog čovjeka predstavljaju svojevrsnu hitnu potrebu:

-           Pravila odabira bračnog druga

-           Kako se u porodici uspostavljaju spokoj i sreća?"

-           Zašto se supružnici razvode?

-           Rješenja za spašavanje braka

-           Ključevi bračne sreće

 

 Uvod autora 

Knjige koje sam objavio (U portazi za sobom, Povratak, Ajsela) prihvaćene su sa velikim interesovanjem od strane čitalaca a posebno od strane mojih studenata. Zbog toga svakodnevno dobijam pisma u kojima čitaoci iznose svoje zahtjeve i daju prijedloge u vezi sa raznim temama. Među najtraženijim nalazila se tema vezana za brak. U vezi sa tim, među svojim studentima sam sproveo jednu opsežnu anketu. Na kraju sam odredio teme koje su izašle u prvi plan, koje su imale najveću važnost i aktuelnost, i oformile knjigu Srodna srca. 

Odabrani naslovi su pitanja koja se istovremeno tiču pojedinca, porodice i društva. Na ovaj način čitaocima su ponuđene svježe informacije koje će, vezano za brak, dati odgovor na današnje potrebe.

U vezi s brakom posljednjih godina napisano je mnogo knjiga. Činjenica je da većina njih brak predstavlja kao radosnu vijest, te brani brak kao jednu „neprikosnovenu instituciju". Onoliko koliko se porodici prida važnosti i podrške, u toj mjeri će porasti spokoj pojedinca i društva.

U zemljama u kojima je društveni haos u porastu, a u kojima je porodica srozana, ili joj se ne pridaje potrebna važnost, ubrzane su aktivnosti vezane za ovu instituciju.  

Zato što sa studentima koji su došli u period kada trebaju sklapati brakove dijelimo iste obrazovne institucije, i nama je kada se radi o tome pripala velika odgovornost.

Ova knjiga u  liniji od odabira kandidata pa do ljubavi prema unucima, objašnjava sve dimenzije porodičnog života i nudi praktična rješenja za potencijalne probleme.

Zahvaljujem svim svojim studentima, koji su mi pomogli u pripremi ove knjige na kojoj sam radio u svojstvu pedagoga, oca i osobe koja živi u ovom društvu. 

Uz želju da bude od koristi...

Dr. Halit Ertuğrul, Istambul

 

Od ukupno 33 poglavlja, koraka ove knjige mi smo za vas, ovom prilikom, izabrali 18. poglavlje:

 

OSAMNAESTI KORAK

 

Ključevi bračne sreće 

Za porodičnu sreću potrebna su dobronamjerna srca i ponašanje puno ljubavi koje će zalužiti sreću. (Dr. R. Bach) 

Tražiti sreću, dostići je i živjeti je u potpunosti predstavlja san svakog novog bračnog para. Ali, ukoliko se ne znaju putevi pronalaska sreće, puno puta ne može se ostvariti ova želja. Postoje dvije osnovne radnje koje trebaju uraditi bračni parovi koji žele biti sretni. Jedna je saznanje teorijskih i naučnih znanja i mišljenje stručnjaka i odrađivanje priprema. Druga je pronalazak sretnih parova u okruženju i dobijanje informacija o tome kako su oni formirali svoje lijepo gnijezdo, i o pravilima kojih su se tom prilikom pridržavali. Kada se sastave teorijska saznanja i praktični primjeri, siguran sam da će parovi koji žele biti sretni u braku, doći do ključeva sreće. Ono što preostaje nakon toga jeste da to svojim talentom primijene u praksu. 

Ključevi sreće:

1. Trudite se da se zadovoljite onim što imate. Nemojte sebi postavljati neostvarive ciljeve i tako se žrtvovati.

Jedini uzrok nesreće proističe iz nezadovoljstva onime što se ima. To pak, pokazuje da ljudske želje nemaju granicu, jer ono što čovjek ostvari ne predstavlja zadnju tačku. Ljudi koji nisu zadovoljni onime što imaju, također ne staju ni kad ostvare još više. Zapravo, sreća ne smije biti vezana za imetak, novac, položaj ili neku stvar. Svako stanje, svaka situacija treba predstavljati uzrok sreće. Ako to ne bude tako, cio život ne može se doći do sreće. Ovo pitanje Dr. Alexis Carrel objašnjava na sljedeći način: „Ne mislim da ću ikada biti sretan u životu, jer došao sam do mjesta o kojem sam maštao da ću biti sretan, ali opet nisam mogao biti sretan. Razlog je što sam želio još više. Oči sam upro veoma visoko. Ako i tamo stignem, opet ću tražiti još više."

Ova tvrdnja pokazuje koliko je bitno da se do sreće dođe sa mogućnostima koje se posjeduju. Ne zadovoljavajući se onime što ima i zbog toga što su mu oči uprte u tuđe, čovjek postaje nesretan. Ova neskromnost kao rezultat proizvodi nezahvalnost. Čovjek nema pravo da se žali zbog onoga što ne posjeduje. Osnovni princip za sreću jeste da po pitanju blagostanja čovjek gleda one što su ispod njega, a po pitanju nesreće one što su u goroj situaciji od njega. Čovjekova duša ne može se zadovoljiti dunjalukom. I da joj se cijeli svijet da, ona će reći „Zar nema više?" Zbog toga se čovjek mora navići da bude zadovoljan onim što posjeduje. 

2. Najveći izvor porodične sreće jeste razmišljanje o Onom koji nam je dao život, zahvala i predaja Njemu. Ukoliko se ovo osjećanje ne smjesti u naše misli i naša srca, onda ćemo unesrećiti naš život, time što ćemo trčati za prolaznom i imaginarnom srećom.

Istinska sreća nalazi se u poznavanju i priznanju Stvoritelja svjetova. Dakle, u ispravnom korišćenju svakog dijela tijela, i našeg osjećanja u kristalizaciji duše, i kidanju materijalnih lanaca. Sreća je jedno zadovoljstvo koje u čovjekovoj duši nastaje kada izvršava naredbe Onoga Koji daje život, a to je vječita radost i sreća.

Ukoliko tražite životna uživanja i slasti, oživite svoj život imanom, ukrasite ga farzovima i zaštitite ga čuvanjem od grijeha. (Bediüzzaman Said Nursi) 

3. Ne zaboravite da će mogućnosti koje posjedujete otkloniti vaše potrebe, i da će hrana koja uđe u vaše srce, i u vašu dušu biti uzrok istinske sreće.

Materijalne mogućnosti koje čovjek ostvari, usmjerene su prema otklanjanju materijalnih potreba. Materija i novac ne mogu otkloniti potrebe srca i duše. Njihov spokoj i sreća biva uz duhovnost. Tu se krije istinska sreća. 

4. Prihvatite jedno drugo onakvim kakvi jeste. Nemojte forsirati promjenu za kratko vrijeme, jer ćete tako slomiti i uvrijediti čovjeka. Promjena ponašanja iziskuje jedno dugotrajno obrazovanje. 

5. Budite prijatelj sa vašim supružnikom. Mislite o tome da je to prijateljstvo vječito. Ne sklanjajte sa uma to da se vječito prijateljstvo ne smije uzdrmati radi nekih malih i prolaznih stvari. Članovi porodice su i po savjesti i po vjeri odgovorni jedno prema drugom. 

6. Budite učtivi i puni poštovanja jedno prema drugom. U unutarporodični komunikaciji veoma vodite računa o ovome.

Nemojte govoriti: „Kako god bilo, našoj porodici se ne može desiti ništa", nemojte koristiti grube izraze i dvosmislen govor. Upravo suprotno, najveću prefinjenost i učtivost ispoljite prema vašim ukućanima. Kada međusobno razgovarate nemojte to činiti kao sa bilo kojom osobom, već se ponašajte kao da vam je sagovornik neko stariji ili neka važna osoba. 

7. Ne provocirajte jedni druge. Nemojte spominjati nešto što će nekog uznemiriti. Može biti da vam se supruga boji mačke, miša, zmije. Nemojte ih spominjati. Vodite računa o strahu od mraka, o strahu od ostanka nasamo i slično. Nemojte ova pitanja uzimati kao sredstva za šalu, jer ćete tako u krajnjoj mjeri rastužiti suprotnu stranu. 

8. Zaboravite svađe iz prošlosti. Nema nikakve koristi u obnavljanju trenutaka koji nanose nespokoj. Po tom pitanju nemojte otvarati novu raspravu u smislu ja sam bio u pravu, ti si bila u pravu. Nemojte uništavati vašeg supružnika i sebe sjećanjem na te trenutke. Te loše dane ne možete promijeniti tugovanjem. Energiju koju ćete potrošiti na probleme iz prošlosti, sačuvajte za rješavanje problema u budućnosti. 

9. Uzmite pouku iz gorkih iskustava iz prošlosti. Svaki nemio događaj, svaku lošu situaciju preobratite u svoju prednost, kako se više nikada ne bi ponovilo. 

10. Jedno prema drugom budite otvoreni i imajte dobre namjere. Nikada nemojte nešto sakrivati. Ukoliko postoji nešto odmah obavijestite svoju porodicu kako bi vaša iskrenost bila očigledna. Ukoliko se taj problem kasnije objelodani, mogu nastati mnogo gore posljedice. 

11. Nemojte jedno drugo kriviti za manjkavo i pogrešno ponašanje i nemojte otvarati put svađi. Mislite o tome da oboje imate plemenite i pozitivne osobine. Po pitanju grešaka, zajedno porazgovarajte i trudite se da ih više nikada ne ponovite. 

12. Obavezno se izvinite zbog pogrešnog ponašanja. Ukoliko posjedujete lošu narav, obavezno pokušajte da je promijenite. U najmanju ruku, trudite se da joj promijenite pravac. Ova vaša dobra namjera omekšat će suprotnu stranu i uvećat će ljubav. 

13. Uvjerite sebe da ste idealna osoba za vašeg supružnika. Ukoliko to ne možete biti, nemojte padati u beznađe, uvijek budite optimista. 

14. Svoj život usmjerite u okviru sopstvenih materijalnih mogućnosti, a ne po tuđim mogućnostima. Ukoliko ste realni, ne možete doživjeti razočarenje. 

15. Nemojte biti uzrok nesreće vašeg supružnika. Kada se loše ponaša prema vama, umjesto da se svetite vi ga postidite lijepim ponašanjem. Ali ni to mu nemojte nabijati na nos, jer je podučavanje lijepim ponašanjem najefektnije upozorenje. 

16. Mislite o porodicama koje se nalaze u goroj situaciji od vaše. Gledajući one što žive u katastrofi, i koji vode okrutnu životnu borbu, zahvalite na vašem stanju. 

17. Vodite računa da živite islam. Čitajući imanska djela sazrijte srcem i dušom. Jasno je da čitanje imanskih i naučnih djela dariva srcu i duši širinu i da ljude i porodice spašava iz dubokih problema. 

18. Pomislite da je ovaj svijet jedno iskušenje, da je Ahiret mjesto istinskog spokoja i sreće, da će se za sve teškoće dobiti nagrada i budite strpljivi. Ako ovoj temi pristupite na ovaj način, strpljenje će vam porasti, a snaga izdržljivosti će vam se uvećati. 

19. Prema starima i rodbini budite učtivi, uzmite njihove dove. Dova starijih biva uzrok spokoja i berićeta jedne kuće. 

20. Informišite se po pitanju odgoja, obrazovanja djece, i pomozite jedno drugom. 

21. Unutarporodice vodite računa o pravilima ponašanja. Ispoljite primjereno ponašanje. 

22. Osnujte prijateljstva koja su primjer lijepog ponašanja i bontona.

23. Zarad porodičnog spokoja, okoristite se porodicama sa iskustvom.

24. Objedujte zajedno. Dok jedete, jedite pred sobom, nemojte mljackati ustima. U suprotnom ne možete biti uzor vašoj djeci. 

25. Za trpezom se priključite dovi nakon objeda. Ustanite uz dozvolu i zahvalite.

26. Maksimalno vodite računa o čistoći. Održavajte higijenu toaleta i kupatila. U suprotnom, osobe u vašem okruženju će vas se gaditi. 

27. Nemojte preturati po stvarima vaših ukućana bez njihove dozvole. 

28. Nemojte zbijati uvredljive šale. 

29. Kada ste mnogo iznervirani preferirajte samoću ili izađite napolje. U suprotnom, povrijedit ćete vaše bližnje. 

30. Kupujte poklone jedni drugima, u svakoj prilici pokažite da mu/joj pridajete značaja. 

Ne zaboravite, nesretni brakovi pretvaraju ovaj svijet u pakao. U punom značenju riječi izazivaju katastrofu. Sretni domovi pak, jesu ovosvjetski raj. Tamo se nalazi spokoj, primjetna je sloboda, umanjuju se stresovi. Atmosfera ljubavi i poštovanja puni duše zadovoljstvom i srećom. Danas društvo ima veliku potrebu za postojanjem ovakvih porodica. 

Najbolji novac koji osoba potroši jeste novac kojeg je potrošila za porodicu. (Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem)

Ako znate da slušate, onda ćete biti saslušani. (Plutarh)

Žena je sretna zbog služenja svome mužu. Međutim, i muškarac tu službu mora prihvatiti sa zahvalnošću. (Simone de Beauvoir)

Dok je radost u kući, briga je za vratima. (G. McDonald)

 

Pripremio: Voloder Sanadin