Promo banner

A+ A A-

Medijska hunta ili ko koga zlostavlja u Tešnju?

 

dnevnik-2-ftvPiše: Mirnes Kovač

U posljednje vrijeme u našoj zemlji, zbog okolnosti kakve jesu, a one su prije svega rezultat tumorne i zakočene političke situacije, pratimo stasavanje i sve veći utjecaj medijskih hunti - "odbora" i "upravnih tijela" koje svojim izravnim mentorstvom i kontrolom nad medijskim izvještavanjem, posebice javnih servisa, pretvaraju ove javne emitere u agenture progona i ucjene. Hunta se kao politički fenomen uglavnom veže za oblik vlasti u kojoj vojska nasilnim putem preuzme vlast i razori demokratske institucije i procese. Tokom 20. stoljeća najviše primjera ovakvog preuzimanja bilo je u Latinskoj Americi. Riječ hunta dolazi iz španskog jezika (junta) i znači "odbor", obično "upravni odbor".

Već dugi niz godina Islamska zajednica upozorava upravo na ovakav vid medijskog zlostavljanja koje čine pojedini javni emiteri, a u čijem izvještavanju dominiraju nekorektan, jednostran i ideološki obojen stav, prije svih prema Islamskoj zajednici i njenom radu. Posebice se ovakav metod izvještavanja primjećuje, i to sve izraženije, kod javnog emitera Federalne TV.  Kada, pak, Islamska zajednica upozori javnost na ovu pojavu, kao što je to učinjeno prije par sedmica otvorenim pismom reisu-l-uleme Islamske zajednice osnivačima javnih servisa u kojem se ukazuje na sve učestalije nekorektno i neistinito izjveštavanje, te zloupotrebu javnog servisa za sijanje smutnje, mržnje i razdora među građanima ove zemlje, oni koji su primarno najodgovorniji za to stanje, dakle parlamentarci na svim nivoima vlasti, šute.  I to nije sve. Umjesto njih, i umjesto da cijelom problemu priđu sa profesionalne strane i sagledaju o kakvim se prigovorima Islamske zajednice radi, i deklarisana strukovna udruženja poput udruženja "BH novinari" te "Linije za pomoć novinarima" koja djeluje u ovkiru ovog navodno "profesionalnog" udruženja se promptno uključuju u kampanju podrške ovakvom medijskom nasilništvu.

Najeklatantniji primjer medijske nekorektnosti, te ciljanog i usmjerenog medijskog sataniziranja institucija i pojedinaca iz Islamske zajednice svaki građanin Bosne i Hercegovine koji je po sili zakona primoran plaćati pretplatu za održavanje ovakvih javnih servisa, može vidjeti u primjeru dva priloga objavljena od iste medijske kuće (Federalne TV), u istom nedjeljnom centralnom informativnom programu (Dnevnik 2), od istog autora priloga (novinar Muhamed Čabrić) i o istom problemu (imama u džematu Piljužići Ahmeda Omerbašića). 

U prvom prilogu, od 12. juna, 2011. godine u Dnevniku 2, Federalne TV Islamskoj zajednici spočitava sramotan zaštitnički odnos prema vjerskim služebenicima koji su ukaljali obraz, konkretno, prema imamu džemata Piljužići Ahmedu Omerbašiću, koji je, prema onome što je FTV nastojala u svom prilogu prikazati "godinama, kako svjedoče mještani, konstantno fizički zlostavljao djecu, a u Islamskoj zajednici za to je simbolično kažnjen po džepu. Mještani su odlučni, sa podrškom Islamske zajednice ili bez nje, Omerbašića žele otjerati iz sela kako bi zaštitili svoju djecu."

Nakon pet mjeseci, 20. novembra, 2011. godine, dakle, pošto je nakon sprovedene disciplinske procedure imam navedenog džemata razrješen, Federalna TV, ponovno u svojoj nedjeljnoj centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2, donosi novi prilog u kojem je isti onaj imam Ahmed Omerbašić "fizički zlostavljač djece u mektebu" (prema tadašnjim tvrdnjama FTV-a) danas "junak" koji zajedno sa svojim pristalicama džemat Piljužići nastoji "odbraniti od vehabija ili novih muslimana koji uz pomoć nekih političkih krugova i prešutno odobravanje Islamske zejdnice u BiH otvoreno kreću u akciju preuzimanja vjerskih  objekata, pa i čitavih džemata."

Umjesto svakog daljeg komentara donosimo video linkove ova dva priloga Federalne TV, te ovim putem uz ponovljeni poziv osnivačima javnih servisa na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te Regulatornoj agenciji za komunikacije, pozivamo i udruženje "BH novinari", ali i drugim profesionalnim udruženjima, da profesionalno i korektno ocijene o čemu se ovdje radi: Ko koga zlostavlja u Tešnju, odnosno, konkretnije, Ko koga zlostavlja u Bosni i Hercegovini? 

PRVI PRILOG: FTV- Dnevnik 2. od 12. juna, 2011.

 [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Yx4P25YbkfI]

DRUGI PRILOG: FTV - Dnevnik 2. od 20. novembra , 2011.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=X3VfKm5cWyE]