A+ A A-

Nova hidžretska godina svečano obilježena i u Bužimu

BuzimU organizaciji Medžlisa IZ-e Bužim i džemata Bužim-Kamenica, u prepunoj čaršijskoj džamiji, u petak, 25. novembra 2011. godine, je zvanično i svečano obilježen doček Nove 1433. hidžretske godine.

Tim povodom priređen je bogat i raznovrstan program koji je otpočeo odmah nakon klanjanja jacije-namaza. Senad ef. Aljic, imam čaršijske džamije, na početku svečanosti je selamio sve prisutne a posebno bihaćkog muftiju i goste iz R. Turske, predstavnike turske Fondacije za unapređenje islamske i opće kulture. Nakon uvodnog dijela proučena je sura Jasin te mevlud na bosanskom i mevlud na turskom jeziku. Posebnu pažnju prisutnih izazvalo je divno učenje Kur'ana u izvedbi hafiza Arifa Ugura Ayvaza imama jedne Istambolske džamije i učenje originalnog turskog mevluda kojeg je proučio Osman Soymaz, generalni direktor Fondacije za BiH.

Pred kraj svečanosti novogodišnju čestitku u ime Medžlisa uputio je predsjednik Eniz Veladžić i bihaćki muftija Hasan ef. Makić koji je detaljno i hronološki govorio o Hidžri te o njenim porukama i tekovinama. Na kraju svečanosti još se je klanjalo dva rekata noćnog namaza te je proučen zajednički zikr i dova.

E.V.