A+ A A-

Nova Hidžretska godina u Minhenu

Povodom nove 1433. Hidžretske godine, Islamska zajednica Džemat Fedžr iz Minhena organizirao je veoma bogat vjerskokulturni program. Prvi dan programa započet je u petak klanjanjem zajedničke džume namaza u velikoj gradskoj dvorani grada Minhena. Džumu namaz je predvodio glavni Muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef Zukorlić. I pored toga što je dvorana bila velika ipak je bila premala da primi sve Bošnjake koji su toga dana željeli da zajedno obave džumu namaz.

nhg-mihnen-2011-1

Program je nastavljen u Subotu organizacijom manifestacije "Stopama Miljenika (s.a.w.s)". Već od 19:00h velika gradska dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta. Program su otvorili polaznici 3 grupe, prve škole Kur`ana Časnog u Njemačkoj. Zatim su skup poselamili Bahrud ef Omeragić glavni imam za regiju Bayern, te Izet ef Bibić imam džemata Fedžr, koji je jedan od glavnih krivaca svih ovih projekata. Izet ef je u svom kratkom obraćanju naglasio važnost zajedništva i jedinstva među Bošnjacima u dijaspori a, i u domovini. Nakon toga, prisutnima su se predstavili sa nekoliko ilahija hor "Fedžr" te dječiji džematski  hor "Hud-Hud" koji su izmamili velike aplauze publike. Banjalučki Muftija Edhem ef. Čamdžić je tokom svog veoma nadahnutog obraćanja govorio o važnosti povratka vjeri te održavanju veze sa izvorima vjere i vjerovanja. Nakon obraćanja banjalučkog Muftije i nekoliko ilahija koje je izveo Ale ef. Jusić,  prisutnima se obratio sandžački Muftija Muamer ef. Zukorlić. Muftija Zukorlić je prenio selame Bošnjacima iz Sandžaka i Bosne, zatim je nastavio da govori o porukama i poukama koje sa sobom nosi Hidžra. Tokom svog obraćanja muftija sandžački je naglasio važnost organiziranja Bošnjaka u dijaspori kroz svoje islamske centre, te poštivanja obaveza spram zemlji domaćinu koji je primio i pomogao Bošnjacima kad im je najteže bilo. Tokom obraćanja muftija Zukorlić je bio prekidan više puta aplauzima koji su dolazili iz publike.

Nakon pauze u drugom dijelu programa prisutnima se obratio i muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić. Muftija Fetić je u veoma bogatom obraćanju govorio o važnosti dijaloga te ispravnog integrisanja Bošnjaka u društvu u kome se nalazimo. Poslije obraćanja Muftije Fetića program je nastavljen sa izvedbom ilahija i kasida. Hor "Gazija" iz Bužima, hor "Fedzr" iz Minhena, Ale ef. Jusić i hafiz Aziz Alili su svojim prelijepim glasovima napunili duše i srca svih prisutnih u dvorani. Pored imama sa regije Bayern te gostiju iz Pariza, Kasela, Ofenbaha , Penzberga, Rosenhajma, Augsburga, Ingolstata na skupu je bio prisutan i konzul BiH Sidik Spahić.

Molimo dragog Allaha da nagradi aktiviste Džemata Fedžr kao i sve druge koji su svojim trudom i zalaganjem učinili da Bošnjaci u Minhenu dostojanstveno obilježe svoju novu godinu.

Šefko ef Zečović

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikezamodul/nhg-minhen-2011