Promo banner

A+ A A-

Norrköping: Svečano obilježena Nova 1433 h.g. i 25. novembar - Dan državnosti BiH

U petak, 25. novembra poslije jacije namaza u Mesdžidu IZ Norrköping svečano je obilježena hidžra i hidžretska nova 1433 godina kao i 25. Novembar - Dan državnosti BiH.

dan-drzavnosti-norkeping-2011-1

U svečarskom ruhu i atmosferi, u prisustvu brojnih džematlija, roditelja, djece, omladine, polaznika mektebske nastave, program posebno i pažljivo pripremam u ovom povodu izveo je podmlađeni hor Ilahija i kasida "El-Kevser" u čijem sastavu su nastupile Ermina Kojić, Lejla Hodžić, Melisa Vranjkovina, Selma Hasanagić, Merisa Duhera, Amina Begić, Ernesa Alić, Adelisa Vranjkovina, Ismira Hodžić, Medina Todorovac, Ajla Hadžić, Nejla Camović, Mersiha Halimanović, Senada Mujkić, Ajša Bihorac, Selma Selmanović, i muški, Amar Hasanagić i Kenan Mustafić. Oni su izveli 2 ilahije, 2 kaside i 1 himnu, bivšu himnu RBiH, recitacije, salavate, tekbire, mevlud, a predavanje je održao muallim ef. Zekerijah Čajlaković.

dan-drzavnosti-norkeping-2011-2

Tokom cijeloga program smjenjivali su se slajdovi s čestitkama u povodu Dana državnosti naše domovine za što su se potrudile polaznice MN Elma Jugo i Ermina Kojić u režiji polaznika MN Amara Hasanagića.

Također, prikazana su i 3 video djela o književnim osvrtima na našu dragu domovinu BiH.

Prilika je bila da se naša djeca, omladina, polaznici MN obraduju s posebno pripremanim novohidžretskim poklon paketima što je i urađeno nakon oficijelnog djela programa.

dan-drzavnosti-norkeping-2011-3

Novohidžretske pakete je finansirao IO IZ Norrköping s obiljem dobročinstva firme Plivit Trade center Västervik.

Na kraju je proučena i tradicionalna muhadžirska dova Svevišnjem Allahu dž.š.

Tekst: Zekerijah-ef. Čajlaković

Foto: Fikret Šabanović