Promo banner

A+ A A-

Nova hidžretska godina svečano obilježena u džematu Čaglica kod Velike Kladuše

Džematlije Čaglice u istoimenoj mjesnoj zajednici Velike Kladuše već dvanaest godina njeguju tradiciju svečanog obilježavanja Nove hidžretske godine. Tako je bilo i ove 1433. godine. manifestaciju tradicionalno organizira džematski odbor i mjesni imam Fadil ef. Varešlija, a tom događaju najviše se obraduju učenici od prvog do petog razreda područne škole u Čaglici kojima organizatori daruju paketiće sa slatkišima i igračkama.

nhg-caglica-vk-2011-1

Ovogodišnja svečanost sa dodjelom paketića bilo je nešto skromnija od prethodne. Međutim, u večernjim satima priređen je iftar za sve džematlije. od iftara do jacije priređen je vatromet, a poslije Jacija-namaza priređen je kelimei-tevhid i noćni namaz i tako nastavljen doček Nove Hidžretske godine. Džematlije su na sergiji prikupile novčana sredstva za nabavku paketića za učenike svoje mjesne škole.

Nakon što su djeca prisutnima pokazala šta su naučila o islamu te zajedno izveli jedni ilahiju, uslijedila je dodjela paketića i zajedničko slikanje. Nakon toga djeca su se sa izrazima sreće i zadovoljstva na svojim licima i paketićima u rukama uputili svojim kućama. Naše čitaoce pobliže upoznajemo sa džematom Čaglica koji je interesantan po tome što Čaglica teritorijalno i organizaciono pripada općini Velika Kladuša, a po duhovnoj orijentaciji Medžlisu IZ Bužim.

Sloga međe džematlijama i zajedništvo u svim akcijama najvrjednije je obilježje ovog džemata. Takvim odnosom džemat je u posljednjih nekoliko godina dobio niz značajnih infrastrukturnih objekata kao što su asfalt, gradska voda, telefon. Čaglica je četrnaesta mjesna zajednica u opštini Velika Kladuša, a za taj status se izborila prije tri godine. Broji 314 domaćinstava. Nakon formiranja mjesne zajednice džematlije su započele gradnju njenih poslovnih prostorija a nedavno je salivena ploča za buduću modernu školu koja se gradi na inicijativu džematlija i značajnim dijelom njihovim dobrovoljnim novčanim prilozima.

U toku navedenih aktivnosti  džematlije su obnovili i svoji džamiju koja je izgrađena 1966. godine kao i džematsku kuću za imama.

Ova džamije je već duže vrijeme jedna od najposjećenijih džamija u ovom okruženju, a najveći broj džematlija u okruženju u zadnjih par godina je obavilo hadž - petu temeljnu dužnost, a ove godine njih devet.

Predanja govore da je džemat Čaglicu osnovao turski ćata koji je sa Bužimskog Starog grada nosio poštu do Podzvidskog Starog grada u općini Velika Kladuša. Pješačio je i tako ugledao predivnu dolinu i krajolik u kojem je danas smještena Čaglica. Izvor Prevelica i Lešinovac te rječice Čaglica i Rašetnica karakterišu selo kao da je iz bajke.

Sa svojom hanumom Fatimom naselio se ćata u Čaglicu. Tu su izrodili četiri sina od čijih imena su nastala danas poznata prezimena Čaglice i okoline.

Od Hadže su nastali Hadžići, od Ćate Ćatići, od Muje Mujići i Huse Husići i danas ova prezimena dominiraju. Stoga je ovdje kažu mladi, teško se oženiti iz sela, svako svakom je rod pa da bi se oženio, moraš u Kladušu ili Bužim.

Poslije Bužima, Čaglica je drugi džemat na ovim prostorima, a osnovana je davne 1850. godine.

Sadašnji imam Fadil ef. Varešlija došao je 2000. godine u ovaj džemat u kojem je dobro primljen i u kojem će kako, kako kaže, ostati do penzije. Inače džemat Čaglica je već niz godina pretplatnik lista Preporoda, među kojima je i nekoliko škola. Od nedavno je taj broj povećan na 30 primjeraka.

Majda Varešlija