A+ A A-

Prijedor/Kozarac: Mektebsko druženje povodom mubarek Ašure

U džematu Donja Puharska, Medžlis IZ Prijedor, iza jacije namaza, 3.12.2011(subota), povodom mubarek Jevmi ašure, održano je mektebsko takmičenje učača ilahija i kasida u organizaciji dvaju medžlisa Prijedor i Kozarac. Učešće utakmičenju je uzelo petnaest mektebskih polaznika iz deset džemata sa područja dvaju medžlisa. Domaćin ovogodišnjeg takmičenja je bio džemat Donja Puharska sa glavnim imamom prof. Merzukom ef. Hadžirušidovićem, koji je prisutne imame,  učesnike i njihove roditelje počastio predavanjem u vezi Jevmi ašure. Takmičareje ocjenivao žiri, koji je bio u sastavu dvojice glavnih imama, sa još nekolikoimama sa područja dva medžlisa, a predsjednik žirija i stručni konsultant jebio gospodin Netko Kazić. Na kraju takmičenja ašere je proučio Mirsad ef. Hodžić, a dovu za hajirli druženje je pročio glavni imam medžlisa Kozarac, prof. Amir ef. Mahić. Pobjednici takmičenja su dobili novčane nagrade a svi učesnici su bili simbolično počašćeni. Cilj ovog takmičenja, prvog ovakve vrstekod nas, jeste bio svojevrsno traženje naše omladine sa talentom izvođenja ilahija i kasida, i zato jeste bilo internog karaktera, ali prvenstveno i međusobno druženje kandidata, tj. mektebske djece. 

asura-kozarac-2011-1

Prvih šest mjesta, shodno bodovanju žirija, na takmičenju izvođača ilahija i kasida su:

 1. Krantić Semir - KamičaniKozarac

 2. Čeliković Naida - HambarinePrijedor

 3. Softić Ajdin - KamičaniKozarac

 4. Duratović Arnes - BišćaniPrijedor

 5. Kazić Adna - ZagradPrijedor

 6. Bahonjić Muhamed -Brđani Kozarac. 

Pored ovih učešće su uzeli i sljedeći mektebski polaznici:

Bahonjić Zinajda iz Brđana, Kozarac; Muherina Sara i ZenkićAdela iz D. Puharske, Prijedor; Blažević Velid iz G. Puharske, Prijedor; Ališković Sara i Džamastagić Šejla iz Rakovčana, Prijedor; Trnjanin Anes iz Trnopolja, Kozarac; Garibović Almedin iz Ujedinjenih džemata, Kozarac; i Zukić Erna iz Zagrada, Prijedor.

Zahvaljujemo se i ovim ostalim kandidatima koji su ovaj put samo uzeli učešće i nadamo se njihovom boljem nastupu u sljedećim prilikama.

M.H.

  • 0101