A+ A A-

Sa Kur'anom u Novu 1433. h.g. u džematu Župča

U nedjelju, 04.12.2011. godine, u džematu Župča (Medžlis IZ Breza) je organizirana manifestacija Večer Kur'ana povodom nove 1433. h.g. Prisutne džematlije odlomcima iz Časnog Kur'ana i učenjem mevluda, pored mjesnog imama Senadin ef. Šarića, počastili su: hfz. Haris Čorbo, Sejid ef. Strika, Salih ef. Meštrovac, Suad ef. Balić, Enes ef. Piro i Jasmin ef. Bajrić.

nhg-zupca-2011-2

Svojim prisustvom i obraćanjem ovu večer je uveličao glavni imam Medžlisa IZ Breza, Hajrudin ef. Hašimović, koji je ukazao na značaj hidžre, mjeseca muharrema te važnosti šehida i gazija koje je Bosna imala i ima.

Mjesni imam i džematski odbor Župča iskoristili su ovu mubarek noć mjeseca muharrema da uruče priznanja onima koji su doprinijeli promociji i radu džemata Župča. Zahvalnica je dodijeljena načelniku Seidu Smailbegoviću, koji je posebno pomogao u opremanju mektebske prostorije.

Posebno priznanje i poklon uručeno je hafizu Harisu Čorbi, koji je svoje prve korake u islamu i učenju Kur'ana počeo upravo u mektebu džamije Župča. Hafiz Čorbo je svojim nastupima na državnim i svjetskim takmičenjima do sada ostvario zapažene rezultate. Poklon mu je ispred džemata uručio predsjednik džematskog odbora Muratović Mehmed.

Prigodnim nasihatom obratio se imam Medžlisa IZ Sarajevo Salih ef. Meštrovac. U svom obraćanju ef. Meštrovac je između ostalog kazao: Hidžra je bila i ostala jedna od najjačih inspiracija mu'minima jer je bila praksa, tj. sunnet svih Božijih poslanika. Ona ima povijesnu, ali istovremeno i duhovnu dimenziju. S njom započinje nova era, tj. islamsko računanje vremena, ali i jačanje islamske vjere i širenje grandiozne islamske civilizacije, čime se i postavljaju temelji islamske zemlje i zajednice. Najbolja hidžra je ona kada čovjek ostavi ono što mu je Allah zabranio.

nhg-zupca-2011-1

Pošto je večer bila posvećena učenju Kur'ana i dodjeli priznanja, ef. Meštrovac je čestitao džematlijama što odavanjem priznanja čuvarima Kur'ana pružaju podršku i znaju cijeniti prave vrijednosti: Posmatrajući tok hidžre i svega onoga što se dešavalo Pejgamberu možemo zaključiti da ste na ovaj način pokazali svoju ljudsku, komšijsku i prijateljsku veličinu prema hfz. Čorbi. Dok bude ovakvih momaka i hafiza biće islama u našoj Bosni.

Sejid Strika