A+ A A-

Zenica: Priznanja za zaslužne džematlije Kočevske „Sulejmanija" džamije

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Zenica, a na prijedlog džematskog odbora Kočeva, u petak, 16. 12. 2011. godine dodijeljena su priznanja zaslužnim džematlijama džemata Kočeva.

Džemat Kočeva jedan je od aktivnijih džemata na području Medžlisa IZ-e Zenica. U posljednje vrijeme realizirano je nekoliko vrijednih projekata kao što su: proširenje vanjskog trijema i uvođenje podnog grijanja u džamiju.

koceva-zen-priz-12-2011-2

U uvodnom obraćanju, imam džemata Ismet ef. Bašić ukazao je na činjenicu da je ovo samo jedan dio zaslužnih džematlija koji hizmete u džamiji i da sve što je urađeno rezultat je prepoznate ideje  od strane džematlija da se unaprijedi vjerski život u džematu u svakom pogledu.

Prigodne nagrade dobili su: Ćurić Hasan, Huso Rizvanović, Sadija Ćehaja, Salih Serdarević, Safet Sivro, direktor firme „Braća Karić" koja se bavi projektovanjem i instaliranjem  grijanja, te imam džemata Ismet ef. Bašić.

Svaki od dobitnika je poseban na svoj način. Ćurić Hasan je zasigurno jedan od najstarijih džematlija na području Medžlisa IZ-e Zenica. Hadži Hasan ima 97 godina i redovan je džematlija i učesnik svake akcije u džematu. Huso Rizvanović je vlasnik firme za hidro-geološka istraživanja i uvijek je pri ruci džematu. Sadija Ćehaja  je jedna od bosanskih džamijskih ptičica. Stalno u hizmetu džematu. Salih Serdarević izdanak je stare zeničke porodice Serdarević, koja je iznjedrila veliki broj alima i uvaženi privrednik. Safet Sivro poznat je po svome temperamentu i stalni pokretač akcija u džematu. Iako se već godinama bori sa invaliditetom, a u posljednje vrijeme hizmeti i bolesnoj hanumi na postelji, to ga ne sprječava da u svakoj akciji učestvuje kako svojim radom tako i novčanim prilozima. Firma „Braća Karić" svojim hizmetom našoj džamiji zaslužuju titulu vakifa džamije. Svi radovi oko grijanja i vodoinstalerski radovi su njihova briga.

koceva-zen-priz-12-2011-1

Nagrade i priznanja uručio je glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica koji je čestitao nagrađenima, pohvalio rad džematskog odbora sa imamom Ismet ef., te podsjetio prisutne džematlije, da Uzvišeni Allah dž. š. voli darežljiva i moralna čovjeka, a ne voli škrtaca i ters insana. „Svi naši džemati, te sve naše džamije, mesdžidi imaju svoje hizmećare, ljude koji se brinu o čistoći i urednosti naših džamija." rekao je glavni imam.

I.B.