Logo

BENEDIKT XVI. VRATIO DVOTREĆINSKU VEĆINU ZA IZBOR PAPE

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa
papa     Papa Benedikt XVI. vratio je tradicionalno pravilo Rimokatoličke crkve koje propisuje da je izbor Pape valjan samo ako je kandidata podržalo najmanje dvije trećine kardinala koji sudjeluju u konklavi.

     Promjena se nalazi u Motu Proprio Apostolskom pismu, objavljenom u utorak na latinskom jeziku na službenoj internetskoj stranici Vatikana.

     "Objavljujemo Motu Proprio kojim Sveti otac Benedikt XVI. vraća tradiocionalnu normu glede većine potrebne za izbor Pape.

     Pravilo o dvotrećinskoj većini ublažio je Benediktov prethodnik Ivan Pavao II. u dokumentu Universi Dominici Gregis iz 1996., koji je za cilj imao moderniziranje izbora Pape. Ivan Pavao II. tad je odredio da će u izboru Pape biti dovoljna jednostavna većina od 33. ili 34. kruga glasovanja, ovisno o tome počne li glasovanja ujutro ili poslije podne.

     Vatikanski stručnjaci smatraju kako je tu promjenu bivši Papa uveo kako bi onemogućio konklave da odugovlače izbor u slučaju izrazitog nesuglasja oko kandidata, ali se to pokazalo nepotrebnim jer je Benedikt XVI. izabran već u četvrtom krugu glasovanja s velikom većinom glasova, čime je to postala jedna od najkraćih konklava u modrenoj povijesti.

(jutarnji.hr)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.