Promo banner

A+ A A-

Kurban-bajram u Srebreniku

Veliki broj Bošnjaka, vjernika sa srebreničke opštine jutros je, povodom velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama, prisustvovao vjerskim obredima organizovanim u svim džamijama na području Medžlisa IZ Srebrenik, čime je počelo obilježavanje ovog praznika. Svi imami MIZ-e Srebrenik istakli su tom prilikom da je Kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti i istakao da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojom rodbinom i komšijama te podijeliti radost ovog praznika sa svojom porodicom.

Svečano je bilo u svim džematima koji pripadaju Medžlisu IZ Srebrenik,  gdje su vjerski službenici-imami nakon bajram-namaza pozvali sve vjernike na međusobno uvažavanje, poštivanje starijih i komšija, kao i da pokažu više brige za djecu i omladinu, stare i nemoćne i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna. Kurban bajram je uz Ramazanski bajram najveći islamski praznik. Traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana, te obred hadža, posjete svetim mjestima u Mekki, zbog čega se naziva i „hadžijski bajram". Ove godine glavni imam srebreničkog Medžlisa Refik-ef Hodžić je otputovao put Mekke i Medine, kao i imam džemata Falešići, molimo Allaha da nam se vrate zdravi i živi, stoga je bajramske aktivnosti na MIZ-e Srebrenik vodio predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić. Bajram- namaz na području Medžlisa Srebrenik klanjao se na 42 mjesta.

kb-srebrenik-2011-1

I ove, kao i svake, godine kurban-bajram zahtijeva veliki napor i aktivnosti u njegovim danima, aktivnosti klanja kurbana-žrtve, prikupljanja kurbanskih koža za potrebe IZ-e, prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje itd. Medžlis u saradnji sa Merhametom svake godine organizira akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u kojoj se hrani preko 3500 korisnika. I ove godine je ova akcija bila veoma značajna, prikupljene su velike količine mesa, preko 8000 kg. No, i pored velikih obaveza nađe se vremena za bajramsku kahvu i baklavu. Tim povodom predsjednik Medžlisa Mevludin-ef je drugi dan kurban-bajrama priredio bajramski prijem za načelnika općine Srebrenik Mehmeda Bajrektarevića, presjedavajućeg općinskog vijeća dr. Ibrahima Zukića, kao i njihove saradnike. Na bajramskom prijemu uz kahvu i baklava razgovaralo se o saradnji ove dvije institucije. Bajramski prijem za načelnika i njegove saradnike priređen je u 9 sati u prostorijama zgrade Medžlisa, a u 10 sati priređen je bajramski prijem za sve članove izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik. Tim povodom predsjednik se zahvalio prisutnima na njihovom trudu u radu Medžlisa, te uručio prigodne hedije.

U 17 sati priređen je bajramski prijem za sve imame, tim povodom predsjednik je čestitao bajram svim imamima, zahvalio se na trudu i zalaganju oko svih aktivnosti koje su realizirali, te ima uručio bajramske hedije. Bajramsko druženje su nastavili uz kahvu i baklava sve do 19 sati kada su se zajednički uputili u kino-salu Doma culture u Srtebreniku gdje su prisustvovali bajramskom koncertu.

Bajramski koncert

U nizu bajramskih aktivnosti  drugog dana kurban-bajrama, sa početkom u 19 sati u prepunoj sali Doma kulture u Srebreniku  održan je veliki bajramski koncert pod nazivom "ODAZIVAM TI SE BOŽE". Sala je  tokom koncerta bila prepuna, a veliki broj vjernika i ljubitelja duhovne muzike su morali slušati program iz hola Doma kulture. Ovaj koncert su organizirali hor „Zefir" i MIZ Srebrenik. Na samom početku akademija je otvorena učenjem Kur'ana-Omer-ef Majstorović, potom je uslijedila ilahija "Zefir". Prisutne je poselamio predsjednik MIZ-a i uputio bajramsku  poruku:

kb-srebrenik-2011-4

"Draga braćo i sestre poštovani sugrađani,cijenjena omladino, Es-selamu 'alejkum.  Svi bajramujemo, svi se veselimo što dijelimo zajedničke bajramske radosti koje nose sa sobom univerzalne poruke koje su moćne da osmisle i popune svaki prostor i vrijeme.

Draga djeco, neka su vam mubarek i hajirli dani kurban bajrama, da vam u porodici svi njeni članovi posvete mnogo vremena, to je za vas najbolje, najvrjednije i najdragocjenije.

Dragi učenici, mubarek bajramski dani neka vam donesu dodatnu motivaciju da što više učite, radite, trudite se i glavna preokupacija da vam bude učenje.  Slušajte dobro svoje roditelje i svoje učitelje, uspjeh je pred vama.

Draga omladino, mubarek bajramski dani neka vam budu ispunjeni promišljanjima koja će vam koristiti. Dani, sedmice, mjeseci i godine omladinske brzo prođu. Ozbiljno razmišljajte o vremenu koje dolazi poslije njih. Pripremajte se za to vrijeme kako bi ga učinili što je moguće ljepšim i lagodnijim za vas.

Dragi studenti, neka vas kurban bajramski dani sa svim svojim obredima inspirišu da za vrijeme studija budete najbolji studenti, te naziv „akademski građanin" dostojno promovišete u vašem zivotu.

Dragi roditelji, ovi kurban bajramski dani neka vam donesu porodični rahatluk. Budite čuvari lijepe roditeljske atmosfere u familiji i van nje. Bdijte nad potrebama vaše porodice, a posebno nad odgojem vaše djece. Odgajajte vašu djecu da ih drugi ne odgajaju, jer ih oni ne doživljavaju svojom djecom kao vi.

Dragi radnici, mubarek vam kurban bajramski dani. Neka vaša zarada koju stičete isto bude mubarek, a mubarek je, ako je halal - dozvoljena zarada. Stičite zaradu na dozvoljen način, čuvajte se svega što je nedozvoljeno.  Budite dobri radnici ma šta da radite. Čuvajte se na poslu, jer ste potrebni vašim porodicama živi i zdravi.

Drage dede i nene, da vam kurban bajramski dani proteknu u vašem ličnom zadovoljstvu i  da vam vrijeme koje živite bude hajirli. Sada imate „malo" više slobodnog vremena nego prije, podijelite ga sa vašom djecom i vašim unučadima, potrebni ste im.

 Drage šehidske porodice, bajram mubarek vam uz dovu Allahu dž.š. da vam ovi dani iznjedre bezgranične količine sabura, strpljenja, jer nema dunjalučke nadoknade za gubitak drage osobe, ali se to može lakše prebroditi uz vjeru i ubjeđenje, da žrtva koja je podnesena nije uzaludna i da će uroditi plodom ovoga, a posebno budućeg svijeta.

BAJRAM  ŠERIF  MUBAREK  vama, vašoj časnoj porodici, vašoj rodbini i svima onima koje vi volite. Neka vam je hajirli i mubarek ovaj  BAJRAM  kao i svi ostali koje dočekate i ispratite."                                           

U ime općine Srebrenik, općinskog načelnika, koji je bio generalni pokrovitelj ove manifestacije, prisutne je poselamio donekidašnji načelnik Osman Suljagić, predstavnik u parlamentu BiH, čestitao bajram svim vjernicima te pozvao sve vjernike na suživot,  međusobnu ljubav i poštovanje.

Poslije njega uslijedila je promocija knjige "STIHOVI MOJE DUŠE" autorice Fikrete Karić, pokrivene djevojke u invalidskim kolicima.

Specijalni gost ove manifestacije bio je Jasmin Hasić, državni pobjednik u natjecanju pjevanja sevdalinke. Nadahnuo je prisutne svojim predivnim glasom.

Organizacija je prema mišljenju svih učesnika bila na nivou, a posjetioci se slažu da se ovako brojna manifestacija do ovoga koncerta nije održala u našem gradu.  Evo šta kažu neki o ovoj manifestaciji :"ovo je veličanstven događaj za sve muslimane svijeta a posebno za nas iz Srebrenika. Podržavamo ovakve manifestacije iz razloga što one učvršćuju nas muslimane, šalju nam poruke zajedništva I ljubavi. Nadamo se dfa će ovakvih zbivanja u našem lijepom Srebreniku biti sve više I više... ". Nakon koncerta uslijedila su bajramska druženja uz kahvu i baklava.

kb-srebrenik-2011-3

Značajno je napomenuti da je uoči Kurban-bajrama u prostorijama Medžlisa u 10 sati upriličen je i bajramski prijem za predsjednike džematskih odbora, mutevelija. Njima  se na početku obratio predsjednik Medžlisa, zahvalivši se za dosadašnji hizmet Islamskoj zajednici te na njihovom angažmanu u džematima i njihovom doprinosu na polju razvoja islamske zajednice, te na realizaciji kurban-bajramskih aktivnostima prikupljanja kurbanskih koža i kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje "IMARET", te zamolio ih je da se i ovog bajrama što više angažuju u aktivnostima prikupljanja kurbanskog mesa i kurbanskih koža. Uputio  im je bajramsku čestitku, te da još puno godina zajedno sarađaju. Potom je uslijedila podjela bajramskih hedija, i druženje uz baklav i kahvu.

Trećeg dana ramazanskog bajrama predsjednik  Mevludin-ef je  u prostorijama Medžlisa, u 10 sati, upriličio  prijem za penzionisane imame koji žive na području Medžlisa Srebrenik (Mustafa-ef Sarajlić, Husein-ef Mulahasanović, Hasan-ef Okić, Abdullah-ef Joldić, Sifet-ef Jahić i Muhamed-ef Suljagić). Tom prilikom uputili su im bajramske čestitke, zahvalili im se na njihovom hizmetu IZ-i, te im uručili bajramske hedije. Poslije je uslijedila bajramska kahva i baklava.

kb-srebrenik-2011-2

Bajramski prijem je upriličen i za uglednog profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Orhan ef Bajrektarevića.

Ovom prilikom upućujemo još jednom bajramsku čestitku svim vjernicima riječima: - Medžlis Islamske zajednice Srebrenik upućuje svim muslimanima najiskrenije čestitke, uz želju da nam Allah Džellešanuhu pomogne da istrajemo na putu pravde i istine, i da sačuvamo duhovne i materijalne vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije. Sa osjećajem ponosa i zadovoljstva, kojeg u ovom trenutku dijele muslimani cijelog svijeta - Ummeta, želimo da Vam mubarek nastupajući dani proteknu u dobrom zdravlju, rahatluku i vedrom raspoloženju.  Neka nam svima bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom.

Damir-ef Babajić