A+ A A-

Nova hidžretska godina u džematu Amstetten u Austriji

Iman podrazumijeva sedamdeset i nekoliko radnji. Najvrjednija je izgovarati riječi ‘La ilahe illallah', a najmanja je ukloniti s puta ono što je smetnja".(Buharija, Muslim)

Dočekujući Novu hidžretsku godinu i prisjećajući se hidžre Poslanika, a.s. i prvih muslimana, ali i svih hidžri nas Bošnjaka, na prostoru džemata diljem Austrije bilo je mnogo aktivnosti u svim džematima. U džematu Amstetten u Austriji na adekvatan i primjeren način je obilježena Nova 1433. godina. Posebnu radost ove godine osjetili su najmlađi - polaznici mektebske nastave.

nhg-amsteten-2011-1

U povodu obilježavanja Nove 1433. hidžretske godine, u Domu Kulture u Amstettenu, u subotu 26.11.2011. godine, priređena svečana novogodišnja akademija pod nazivom „Hidžra je naš put". Organizator ove svečanosti bio je islamska zajednica u Austriji džemat Amstetten, u saradnji sa novoosnovanim horom dva lokalna džemata na čijem su čelu imami tih džemata Ibrahim-ef Zukić i Elnur-ef Mujezinović.

Na samom početku, nakon proučenog ašereta, kojeg je proučio Sadif-ef Mahmutović imam džemata Avdibašići MIZ-e Tuzla, prisutnima se obratio  imam ovog džemata Ibrahim-ef Zukić, poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku te na takav način uveličali ovaj skup, te uputio čestitke povodom Nove hidžretske godine. On je uputio posebno riječi dobrodošlice gostima,džematlijama, iz susjednih džemata, Salzburga, Maukirhena, Stayera itd, a bilo ih je u velikom broju. Posebne riječi dobrodošlice uputio je gostima iz BiH, Sadif-ef Mahmutoviću i Damir-ef Babajiću, kao i estradnoj zvijezdi Mensuru Duriću. Ibrahim ef. je ukratko naglasio da mi koji smo napustili svoje domove najbolje možemo razumjeti hidžru Muhammeda a.s. a u ovom vremenu trebamo razumjeti i poruku Allahovog Poslanika koju je uputio i Muhadžirima i Ensarijama  kada je došao u Medinu a ona glasi: "Širite selam međusobno, pomažite siromašne, čuvajte rodbinske veze i klanjajte dok drugi spavaju pa ćete ući u Džennet".

Nakon uvodnog izlaganja džematskog imama uslijedila je realizacija programa. Program su izveli članovi novoosnovanog  hora dva lokalna džemata, sa lijepim izborom recitacija i nekoliko prekrasnih ilahija koje nisu nikoga ostavile ravnodušnim a u čemu su posebnu pomoć horu pružili Ibrahim ef. i Elnur ef, na čemu im se posebno zahvaljujemo. Nakon prekrasnih tonova članova hora prisutne su počastili ilahijom "Kraj Kjabe sam ja stajao" polaznici mekteba Amstetten. Molimo Allaha da ih nagradi a i njihovog muallima koji je uložio veliki trud na polju mekteba.

Na kraju programa prisutnima se obratio Damir ef. Babajić, koji je  u svom nadahnutom govoru podsjetio sve prisutne o hidžri prvog čovjeka Adema a.s. iz Dženneta na zemlju, i spomenuo da su svi Allahovi Poslanici imali svoje hidžre kao što je imao hidžru i naš Poslanik Muhammeda a.s.. Damir ef. je rekao da se naša hidžra mora ogledati o ostavljanju onog što je ružno , o našoj brizi za očuvanje naše djece gdje posebnu ulogu imaju majke koje ne smiju zapostaviti svoju obavezu odgoja djece u duhu islama jer ukoliko se to desi tada možemo izgubiti ono što najviše volimo. Naša hidžra je očuvati ono što je naše naglasio je Damir ef. koji je na kraju programa i čestitao prisutnima Novu hidžretsku godinu.

Nakon realiziranog vjerskog programa ambijent su uljepšali članovi KUD-a džemata Stayer. Prisutni su mogli uživati u prelijepim izvedbama raznih koreografija ovog KUD-a. Prisutne je na kraju počastio i estradni umjetnik Mensur Durić sa nekoliko prelijepih sevdalinki.

Ono što želim naglasiti jeste velika aktivnost i trud džematskog odbora, kada je u pitanju ova manifestacija, kao i organizaciji džemata u svakom pogledu. Posebne riječi hvale zaslužuju nekadašnji predsjednik džematskog odbora Razim Mahmutović i Vahid Beganović, oni su dali svoj veliki doprinos od samog osnivanja džemata do danas, te realizirali i realiziraju sve akcije koje se tiču islamske zajednice.

Poslije programa druženje džematlija je nastavljeno u domu kulture Amstetten   uz prekrasnu atmosferu i ambijent baš onakav kakav i priliči ovom lijepom događaju. Na licima svih prisutnih mogla se vidjeti posebna radost i zadovoljstvo jer u ovoj dalekoj zemlji u kojoj su ljudi prilično zauzeti , ovakva druženja dođu kao prava hrana za dušu. "Ovakvih i sličnih druženja ćemo praviti još, ako Bog da,  u budućnosti  a svakako sve pohvale i čestitke upućujemo Džematskom Odboru na čelu sa predsjednikom  koji su za ovu priliku pripremili jagnjad i ćevapa i koji su pokazali da se zajedničkim radom uistinu mogu postići najveći rezultati. Neka ih Allah dž.š. nagradi svojom nagradom . Zahvaljujemo svim džematlijama na dolasku i podršci kao i našim posebnim gostima koji su  svojim dolaskom uveličali ovaj naš veliki skup i  program u povodu obilježavanja Nove 1432. hidžretske godine"- kazao je jedan od učesnika.

Uistinu, nije niko ostao gladan , bilo je dovoljno i  janjetine i ćevapa i kahve i soka i kolača, ali isto tako svi prisutni su imali i hranu za dušu kroz vjerski program u povodu Nove hidžretske godine.

Još jedan gest je uljepšao ovaj ambijent, kako ambijent tako i novu hidžretsku godinu. Tako je  upriličeno i čestitanje nove hidžretske godine polaznicima mektebske nastave u ovom džematu, a potom su džematski odbor i imam ovog džemata izvršili podjelu novogodišnjih paketića za sve polaznike mekteba. Već nekoliko godina zaredom mališani u ovom džematu svakog bajrama i nove hidžretske godine budu obradovani prigodnim paketićima. Ovog bajrama paketiće za sve mališane su obezbijedili članovi džematskog odbora i imam ovog džemata. Oni su na takav način pokazali koliko svaki pojedinac treba da brine o džematu, džamiji, te svim aktivnostima vezanim za džemat i islamsku zajednicu. Čestitamo džematskom odboru i imamu koji i pored bajrama i nove hidžretske godine brinu o vjerskom životu u ovom džematu. Molimo Uzvišenog Allaha da njihova hairli djela mnogostruko nagradi i na ovom i na budućem svijetu, a druge da im oni posluže za primjer. Ovom prilikom čestitamo i imamu ovog džemata na njegovom nesebičnom zalaganju za vjerski život u ovom džematu, kao i na njegovom zalaganju na polju mekteba. "Molim Allaha dž.š. da nagradi sve one ljude koji su na bilo koji način pomogli da se usreće ova djeca, kao i džematskom odboru, jer sam vjerovatno  ne bih uspjeo"- ističe Ibrahim-ef.

Molim Allaha da sve ljude koji brinu o islamskoj zajednici nagradi obilnom nagradom, a posebno naše vođe koji dano-noćno brinu o Islamu i islamskoj zajednici ovih prostora. Da im Allah podari snage i uspjeha u budućem radu. Amin! Svima od srca želimo zdravlja , sreće, uspjeha i bereketa u Novoj hidžretskoj godini.

Damir-ef Babajić

  • 0101